Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Żeberka w sosie barbecue naprawdę warto przygotować na obiad. To nie jest wcale trudny przepis, a danie wychodzi naprawdę aromatyczne! Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku oraz dowiedz się, jakich produktów użyć w takcie, by gotowanie było jak najbardziej przyjemne, szybkie i proste.
Co jest potrzebne do przygotowania żeberek w sosie barbecue?
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 7 łyżek ketchupu
- 2 ½ łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ½ łyżki musztardy
Jak zrobić żeberka w sosie barbecue?
Przygotuj żeberka, krojąc je tak, aby na każdą część przypadały po 4 żebra. Przygotuj marynatę. Dodaj do miski ketchup, miód, musztardę, ocet jabłkowy, curry, chilli, paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie wymieszaj.
Przełóż mięso do marynaty tak, aby w całości było nią pokryte. Wstaw do lodówki i pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i przełóż je do brytfanny GRANITEX lub żeliwnej brytfanny NATUR IRON. Polej je częścią marynaty, przykryj, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Po upływie ok. 50 minut polej żeberka resztą marynaty i zapiekaj przez kolejne 35 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia możesz co jakiś czas odwracać żeberka i polewać marynatą. Gotowe żeberka w sosie barbecue są przyrumienione i chrupiące.
Czy żeberka w sosie barbecue można zrobić na grillu?
Jak najbardziej, żeberka w sosie barbecue możesz zamarynować zgodnie z przepisem, a następnie przygotuj je na grillu. To doskonały pomysł na wyjątkowo smaczny posiłek. Zaopatrz się jednak w widelec kucharski SOLID, który pomoże Ci w obracaniu i ściąganiu żeberek z rożna.
W czym marynować żeberka?
Żeberka możesz marynować w misce, ale dobrze sprawdzi się również średniej wielkości garnek. Wybierz stalowy, emaliowany lub z nieprzywierającą powłoką. Nie używaj do tego garnków żeliwnych bez dodatkowej warstwy ochronnej! Ponadto postaw na naczynie, które możesz łatwo przykryć, np. w zestawie posiada pokrywkę.
Czy wędzoną paprykę można zastąpić słodką?
Jeśli nie posiadasz wędzonej papryki, możesz ją zastąpić słodką lub ostrą. Musisz jednak pamiętać, że to właśnie wędzona nadaje potrawie szczególnego smaku, a jest obecnie dość łatwo dostępna. Dlatego jeśli tylko jesteś w stanie, postaw właśnie na nią!