Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC 26cm
Zielone naleśniki to pomysł na naprawdę szybki, zdrowy i kolorowy obiad, który warto przygotować dla swoich bliskich. Jeśli podasz je na słodko, mogą być również pysznym deserem. Przepis stworzyła Ola Tatka.
Co jest potrzebne do przygotowania zielonych naleśników?
- 3 garści świeżego szpinaku (lub opcjonalnie 150 g mrożonego)
- 1,5 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka masła do smażenia
Jak przygotować zielone naleśniki?
Szpinak przełóż do blendera. Dodaj do niego całe jajka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, budyń, mleko oraz olej. Wszystko razem zblenduj na gładką, płynną masę. Następnie do miski dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Całość nie powinna zawierać grudek.
Na patelni naleśnikowej HARMONY rozgrzej pół łyżeczki masła i korzystając z chochli NATUR, wylej na nią masę tak, aby jej cienka warstwa równomiernie pokryła powierzchnię. Smaż je z obydwu stron po kilka minut, odwracając je za pomocą łopatki z otworami NATUR. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na słodko lub na wytrawnie. Smacznego!
Ile kalorii ma szpinak?
Szpinak ma naprawdę mało kalorii! W 100 g znajduje się ok. 23 kcal. Poza tym szpinak jest bogaty w witaminy, sole mineralne oraz beta-karoten i luteiny.
Czy cukier waniliowy i cukier wanilinowy to jest to samo?
Nie! Cukier wanilinowy jest pozyskiwany w sposób sztuczny. Dlatego jeśli zależy Ci na prawdziwym aromacie wanilii, uważaj na te dwa podobnie wyglądające słowa. Cukier waniliowy możesz również bez problemu przygotować samodzielnie.
Czy mąkę pszenną można zastąpić inną?
Tak, mąkę pszenną możesz zastąpić inną, jednak może to wpłynąć na konsystencje oraz smak naleśników. Dlatego warto najpierw przetestować przepis z inną mąką, przygotowując mniejszą porcję.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.