Zupa marchewkowa z imbirem to pomysł na rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Jest naprawdę pyszna, a przy tym nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest odpowiednia dla wegan. Do jej przygotowania przydadzą Ci się ostre noże oraz komplet garnków z grubym dnem – dzięki temu naczynia nie będą się wyginać i będą towarzyszyć Ci przez długie lata.
Co jest potrzebne na zupę marchewkową z imbirem?
- 550 g marchewek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 ½ łyżeczki potartego, świeżego imbiru
- Natka pietruszki
- Bagietka
- Sól i pieprz
Jak zrobić zupę marchewkową z imbirem?
Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Marchewkę pokrój w plastry, cebulę w ćwiartki, a każdy ząbek czosnku podziel na pół. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj.
Do garnka wlej bulion warzywny, a następnie dolej do niego 1 litr wody. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i mieszaj od czasu do czasu. Polecamy garnki Superior ze specjalnymi lejkami, które pomagają w nalewaniu płynów.
Do gotującego się bulionu dodaj warzywa, passatę pomidorową, imbir oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 30 minut lub do czasu aż marchewka zmięknie. Gdy zupa marchewkowa z imbirem jest już gotowa, zblenduj zawartość garnka tak, aby uzyskać delikatny krem.
Podawaj ją ze świeżo poszatkowaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką w eleganckiej porcelanie.
Kiedy przygotować zupę marchewkową z imbirem?
Przygotuj tę zupę w chłodniejszy, jesienny lub zimowy dzień. Marchewka to prawdziwa bomba witaminowa, a dodatek korzenia imbiru nie tylko rozgrzewa i nadaje daniu aromatu, ale również sprawia, że danie to podnosi odporność. Z tego powodu chłodniejsze dni są idealne na stworzenie przepisu tego typu.
Czy dodanie natki pietruszki jest konieczne?
Nie jest i możesz ją pominąć, jeśli jej nie lubisz lub jej nie masz. Jednakże dodatek świeżych ziół sprawia, że danie nabiera kolorów, jest bardziej apetyczne, a przy tym zawiera jeszcze więcej witamin. Z tych powodów nie warto z niej rezygnować, zwłaszcza że możesz ją łatwo wyhodować samodzielnie w domu, a w sklepach jest dostępna niemal przez cały rok.
Jaką bagietkę podać z zupą?
Wybierz chrupiącą, świeżą bagietkę z lokalnej piekarni. Staraj się zawsze wybierać jakościowe produkty. Jeśli nie masz takiego miejsca w pobliżu, postaraj się raz na jakiś czas odwiedzić dobrą piekarnie i kupić większe zapasy. Tak zakupione bagietki możesz mrozić i wyciągać zgodnie z potrzebą.