Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki oleju
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą miksera.
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Umieść w misce mąkę, jajka, mleko i wodę. Dodaj do składników odrobinę soli oraz olej. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby ciasto było gładkie i nie miało grudek.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Przygotuj patelnię do smażenia np. patelnię do naleśników.
Patelnia do naleśników jest płaska i ma niskie ścianki, co ułatwia smażenie oraz odwracanie placków na drugą stronę.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy ciepło równomiernie rozprowadzi się po naczyniu, odmierz porcję ciasta i wlej na patelnię. Najlepiej od razu rozprowadź je po całej powierzchni, np. delikatnie potrząsając patelnią. Po około 1 minucie smażenia odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż nieco krócej. Pamiętaj, że placek naleśnikowy powinien być cienki.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk FOSS
Na koniec wybierz dodatki do naleśników. To danie możesz podawać na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Najpopularniejsze są te w wersji na słodko np. z twarogiem, dżemem, owocami lub kremem czekoladowym, ale zamiast tych składników możesz również dodać do nich np. kurczaka z warzywami.