Składniki:
- 1 bułka panini
- Oliwa z oliwek
- 2 plastry boczku
- 75 g polędwicy z indyka
- 1 mały pomidor
- Dwa liście sałaty lodowej
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki żółtego sera
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Panini przekrawamy na pół, skrapiamy z dwóch stron oliwą i wkładamy do tostera lub na grilla elektrycznego, aby bułka się przyrumieniła.
Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni grillowej grillujemy polędwicę z indyka oraz plastry boczku, aż się zarumienią.
Myjemy pomidora i kroimy na plasterki.
Sałatę lodową płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Bułkę panini smarujemy sosem czosnkowym, następnie kładziemy plasterek sera, plasterek pomidora, indyka i dwa plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą, następnie kładziemy drugi kawałek sera, sałatę i zamykamy kanapkę drugą bułką panini również posmarowaną sosem czosnkowym.
Wskazówka:
Do przygotowania panini polecamy patelnię grillową Natur.