Składniki:
- 1 bułka panini
- Oliwa z oliwek
- 2 plastry boczku
- 75 g polędwicy z indyka
- 1 mały pomidor
- Dwa liście sałaty lodowej
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki żółtego sera
- Sól i pieprz
Jak zrobić panini z indykiem?
Panini przekrój na pół i delikatnie polej oliwą z każdej strony. Bułkę umieść w tosterze lub na grillu, aby delikatnie się przyrumieniła.
Opłucz indyka pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Na patelni grillowej np. Gerlach NATUR podsmażaj polędwicę wraz z plastrami boczku, aż się zarumienią.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
Umyj pomidor i pokrój go na plasterki.
Sałatę lodową opłucz i osusz.
Przygotuj sos czosnkowy. Wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, a następnie dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Bułkę panini posmaruj sosem czosnkowym (obie połówki) i ułóż na niej plaster sera, pomidora, indyka, 2 plastry boczku, musztardę, kolejny kawałek sera oraz sałatę. Gdy umieścisz już bułce wszystkie składniki, możesz ją zamknąć.
Panini z indykiem gotowe. Smacznego!