Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 700g passaty pomidorowej
- 200 g parmezanu tartego
- Świeża bazylia
- 2 łyżeczki oregano
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić parmigianę?
Rozpocznij od przygotowania bakłażana. Umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój na plastry. Następnie ułóż je obok siebie, posyp delikatnie solą i pozostaw tak na około godzinę. Po tym czasie opłucz plastry bakłażana. Tak przygotowane warzywo możesz usmażyć na rozgrzanej patelni – wystarczą 3 minuty.
Na głębokiej patelni np. MONOLIT z powłoką ceramiczną podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, wlej passatę pomidorową, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Do mieszania produktów na patelniach lub w garnkach ze specjalnymi powłokami polecamy akcesoria z linii NATUR, wykonane z wytrzymałego drewna akacjowego i wysokiej jakości silikonu pozbawionego szkodliwych substancji. Dzięki temu powłoka nie zostanie uszkodzona.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Na dno naczynia żaroodpornego lub do brytfanny wlej niewielką ilość sosu pomidorowego. Ułóż na nim plastry bakłażana, polej sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii. Powtarzaj układanie warstw do momentu skończenia się składników.
Górną warstwę posyp parmezanem i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Parmigiana będzie gotowa po upływie 25 minut. Smacznego!