Parmigiana

Parmigiana

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 700g passaty pomidorowej
  • 200 g parmezanu tartego
  • Świeża bazylia
  • 2 łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na plastry i układamy je obok siebie. Posypujemy delikatnie solą i pozostawiamy na 60 minut.

Następnie, płuczemy plastry bakłażana z soli i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty.

Na głębokiej patelni smażymy cebulkę. Gdy jest ona miękka, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszamy.

Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plastry bakłażana. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i kilkoma listkami bazyli. Powtarzamy czynność, aż do skończenia się składników.

Posypujemy całość parmezanem i wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania tego włoskiego dania polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności