0

Parmigiana

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 700g passaty pomidorowej
  • 200 g parmezanu tartego
  • Świeża bazylia
  • 2 łyżeczki oregano
  • Sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić parmigianę?

Rozpocznij od przygotowania bakłażana. Umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój na plastry. Następnie ułóż je obok siebie, posyp delikatnie solą i pozostaw tak na około godzinę. Po tym czasie opłucz plastry bakłażana. Tak przygotowane warzywo możesz usmażyć na rozgrzanej patelni – wystarczą 3 minuty.

Na głębokiej patelni np. MONOLIT z powłoką ceramiczną podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, wlej passatę pomidorową, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Parmigiana – Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Do mieszania produktów na patelniach lub w garnkach ze specjalnymi powłokami polecamy akcesoria z linii NATUR, wykonane z wytrzymałego drewna akacjowego i wysokiej jakości silikonu pozbawionego szkodliwych substancji. Dzięki temu powłoka nie zostanie uszkodzona.

Parmigiana – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Na dno naczynia żaroodpornego lub do brytfanny wlej niewielką ilość sosu pomidorowego. Ułóż na nim plastry bakłażana, polej sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii. Powtarzaj układanie warstw do momentu skończenia się składników.

Górną warstwę posyp parmezanem i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Parmigiana będzie gotowa po upływie 25 minut. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności