Pasta Tahini – co to jest?

Pasta Tahini – co to jest?

Ostatnio nazwa ta coraz częściej pojawia się podczas rozmów w kręgach kulinarnych pasjonatów. Czym jest właściwie ta pasta o orientalnym pochodzeniu i z jakimi składnikami najlepiej ją łączyć?

Pasta Tahini – najważniejsze informacje

Pasta Tahini pochodzi z rejonu państw basenu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego Wschodu. Powstaje z lekko podprażanych nasion sezamu, które następnie są ucierane lub ugniatane. Pasta ta powstaje jedynie z nasion sezamu – pamiętajmy, że nasiona sezamu posiadają duże zawartości tłuszczu, dlatego Tahini wyglądem przypomina oleisty sos.  Jest to wspaniały delikates dla miłośników sezamowo-orzechowych aromatów i smaków. Najlepiej przygotować ją samemu albo kupić w sklepach ze zdrową  żywnością, sklepach internetowych lub dużych, sieciowych sklepach spożywczych. Gdy otworzymy już zakupioną Pastę Tahini, niech nie zwiedzie nas jej wygląd – rozwarstwiona masa sezamowa i tłuszcz to zupełnie normalne zjawisko dla tego produktu. Wystarczy zamieszać dokładnie pastę i podać z ulubionymi składnikami. Pasta Tahini pasuje do deserów jak i do wytrawnych potraw. Szczególnie polecamy ją jako składnik do przygotowywania hummusu lub jako dodatek do ciast, lodów i kremów do tortu.

Jak przygotować pastę Tahini?

Najważniejszą kwestią podczas przygotowywania pasty Tahini jest ostrożne prażenie drobnych ziarenek sezamu, tak aby nie doprowadzić do ich przypalenia na patelni. Do przygotowania pasty potrzebujemy szklankę sezamu oraz opcjonalnie 3 łyżki oliwy extra vergine. Sezam prażymy na średniej wielkości patelni. Najlepiej rozdzielić tą czynność na trzy partie. Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy cały czas mieszając. Idealnie uprażony sezam ma delikatnie złotawy kolor. Czynność powtarzamy dla kolejnych dwóch partii sezamu. Następnie, uprażony sezam wsypujemy do miski i blendujemy za pomocą ręcznego blendera. Sezam blendujemy przez około 15 minut – aby sezam zaczął wydzielać olej musimy miksować go przez długi czas. Jeśli  mamy trudności z miksowaniem tak gęstej pasty, możemy dodać wspomniane 3 łyżki oliwy, aby nadać jej rzadszej konsystencji. Gotową pastę Tahini przyprawiamy solą, przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki.

Wskazówka:

Do wygodnego przygotowania pasty Tahini polecamy średnią patelnię Natur.

Patelnia Natur 24 cm


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności