Pasta z groszku i awokado
Składniki:
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki
- ½ awokado
- 10 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Szczypta chili
- Sól i Pieprz
Jak zrobić pastę z groszku i awokado?
Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę i obierz ze skórki. Miąższ skrop sokiem z limonki.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach Solid).
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Groszek odcedź, a następnie wsyp go do miski. Dodaj awokado, ser feta, czosnek i oliwę. Przypraw całość do smaku i zblenduj na gładką masę.
Gotowe!
Hummus
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Jak zrobić hummus?
Ciecierzycę przesyp do garnka, zalej wodą i namaczaj przez całą noc.
Następnie wylej wodę i opłucz ziarna. Doskonale sprawdzą się tutaj garnki wyposażone system odcedzania np. zestaw MODEL.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez godzinę (od momentu zagotowania się wody).
Ponownie odcedź ciecierzycę, opłucz, a następnie zblenduj na gładką masę.
Dodaj do niej pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulę, która pozwoli uzyskać oryginalny, słodki smak.
Całość ponownie zblenduj tak, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Podczas blendowania stopniowo dodawaj zimną wodę (masa będzie dzięki temu bardziej kremowa).
Przełóż hummus do porcelanowej miski np. salaterki MAXIM (porcelana Karolina) i podawaj ze świeżym pieczywem.
Na zdjęciu: Salaterka 11 cm MAXIM Porcelana Karolina
Smacznego!
Pasta z cukinii i ciecierzycy
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- ½ puszki ciecierzycy z zalewy
- Natka pietruszki
- Oliwa
- Sól i pieprz
Jak zrobić pastę z cukinii i ciecierzycy?
Cukinię umyj, przekrój na pół, a następnie wzdłuż.
Ułóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub skorzystaj z silikonowej kwadratowej formy SMART.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim formę i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmij cukinię i odstaw na bok do wystygnięcia.
Cukinię, czosnek i ciecierzycę umieść w jednym naczyniu. Dodaj do nich natkę pietruszki, oliwę, a także sól i pieprz do smaku. Zblenduj wszystkie składniki tak, aby uzyskać jednolitą masę.
Pastę z cukinii i ciecierzycy, z groszku i awokado oraz hummus możesz przechowywać w lodówce w szczelnych, szklanych pojemnikach SMART.
Na zdjęciu: Zestaw pojemników 3 el. SMART
Smacznego!