0

Pasty warzywne idealne do pracy

Pasta z groszku i awokado

Składniki:

  • 1 szklanka zielonego groszku z puszki
  • ½ awokado
  • 10 dag sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Szczypta chili
  • Sól i Pieprz

Przygotowanie:

Odcedzamy groszek z puszki na sitku.

Z awokado usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i wybieramy łyżką miąższ. Skrapiamy sokiem z limonki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W miseczce mieszamy awokado, z serem feta, czosnkiem, groszkiem i oliwą. Przyprawiamy do smaku i miksujemy całość na gładką masę.

Wskazówka:

Do wygodnego wybierania miąższu z awokado polecamy łyżkę obiadową z zestawu Celestia.

Zestaw sztućców Celestia

Hummus

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Chilli
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.

Następnie, odcedzamy i opłukujemy.

Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.

Ponownie odcedzamy i płuczemy.

Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.

Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).

Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.

Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę możemy zakończyć blendowanie.

Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.

Wskazówka:

Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa

Pasta z cukinii i ciecierzycy

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ puszki ciecierzycy z zalewy
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

Kładziemy pokrojoną cukinię na blasze.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wkładamy blachę z cukinią i pieczemy przez 20 minut.

Gotową cukinię wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Cukinię, obrany czosnek, przyprawy i  pozostałe składniki miksujemy na jednolitą, kremową masę.
 

Wskazówka:

Do przygotowania pasty z ciecierzycy i cukinii polecamy nóż szefa kuchni Style.

Nóż szefa kuchni Style

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności