Pasta z groszku i awokado
Składniki:
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki
- ½ awokado
- 10 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Szczypta chili
- Sól i Pieprz
Przygotowanie:
Odcedzamy groszek z puszki na sitku.
Z awokado usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i wybieramy łyżką miąższ. Skrapiamy sokiem z limonki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W miseczce mieszamy awokado, z serem feta, czosnkiem, groszkiem i oliwą. Przyprawiamy do smaku i miksujemy całość na gładką masę.
Wskazówka:
Do wygodnego wybierania miąższu z awokado polecamy łyżkę obiadową z zestawu Celestia.
Hummus
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.
Następnie, odcedzamy i opłukujemy.
Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.
Ponownie odcedzamy i płuczemy.
Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.
Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).
Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę możemy zakończyć blendowanie.
Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.
Wskazówka:
Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia polecamy szpatułkę silikonową Natur.
Pasta z cukinii i ciecierzycy
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- ½ puszki ciecierzycy z zalewy
- Natka pietruszki
- Oliwa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Kładziemy pokrojoną cukinię na blasze.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wkładamy blachę z cukinią i pieczemy przez 20 minut.
Gotową cukinię wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Cukinię, obrany czosnek, przyprawy i pozostałe składniki miksujemy na jednolitą, kremową masę.
Wskazówka:
Do przygotowania pasty z ciecierzycy i cukinii polecamy nóż szefa kuchni Style.