Pasty warzywne idealne do pracy sprawdzą się jako dodatek do chleba i nie tylko! Możesz używać ich również jako dipów, np. do pokrojonej w słupki marchewki czy pietruszki. Będą nadawały się również do podania w trakcie grilla. Przygotuj się do pracy i zabierz je ze sobą w pojemnikach do przechowywania.
Pasta z groszku i awokado idealna na kanapki
Pasta z groszki i awokado doskonale sprawdzi się do pracy jako dodatek na kanapki. Jest dość prosta w przygotowaniu, dlatego nie zajmie Ci to wcale dużo czasu!
Co jest potrzebne na pastę z groszku i awokado?
- 1 szklanka zielonego groszku z puszki
- ½ awokado
- 10 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Szczypta chili
- Sól i Pieprz
Jak zrobić pastę z groszku i awokado?
Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę i obierz ze skórki. Miąższ skrop sokiem z limonki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach Solid). Groszek odcedź, a następnie wsyp go do miski. Dodaj awokado, ser feta, czosnek i oliwę. Przypraw całość do smaku i zblenduj na gładką masę. Gotowe!
Hummus do dipów i na grilla
Hummus jest wbrew pozorom naprawdę prostą pastą. Ważne jest jednak to, aby wcześniej zaopatrzyć się w wysokiej jakości ciecierzycę, która jest jej podstawą.
Co jest potrzebne na hummus?
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Jak zrobić hummus?
Ciecierzycę przesyp do garnka, zalej wodą i namaczaj przez całą noc. Następnie wylej wodę i opłucz ziarna. Doskonale sprawdzą się tutaj garnki wyposażone system odcedzania np. zestaw MODEL. Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez godzinę (od momentu zagotowania się wody). Ponownie odcedź ciecierzycę, opłucz, a następnie zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulę, która pozwoli uzyskać oryginalny, słodki smak. Całość ponownie zblenduj tak, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Podczas blendowania stopniowo dodawaj zimną wodę (masa będzie dzięki temu bardziej kremowa). Przełóż hummus do porcelanowej miski i podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Pasta z cukinii i ciecierzycy na większy głód
Pasta z cukinii i ciecierzycy idealnie sprawdzi się na większy głód w pracy. Stwórz ją krok po kroku według naszego przepisu!
Jak zrobić pastę z cukinii i ciecierzycy?
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- ½ puszki ciecierzycy z zalewy
- Natka pietruszki
- Oliwa
- Sól i pieprz
Jak zrobić pastę z cukinii i ciecierzycy?
Cukinię umyj, przekrój na pół, a następnie wzdłuż. Ułóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub skorzystaj z silikonowej kwadratowej formy SMART. Nagrzej piekarnik do 200°C. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim formę i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij cukinię i odstaw na bok do wystygnięcia.
Cukinię, czosnek i ciecierzycę umieść w jednym naczyniu. Dodaj do nich natkę pietruszki, oliwę, a także sól i pieprz do smaku. Zblenduj wszystkie składniki tak, aby uzyskać jednolitą masę. Pastę z cukinii i ciecierzycy, z groszku i awokado oraz hummus możesz przechowywać w lodówce w szczelnych, szklanych pojemnikach SMART. Smacznego!