Składniki:
- 2 kukurydze
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Jak przygotować pieczoną kukurydzę z masłem, czosnkiem i miodem?
Obierz obie kukurydze z liści i opłucz je pod bieżącą wodą.
Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Przekrój każdą kolbę na 3 części.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Do dużego garnka włóż części kukurydzy i zalej je wrzątkiem. Dodaj szczyptę soli i gotuj je przez 10 minut.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
W tym czasie rozpuść w rondelku odrobinę masła, a następnie dodaj do niego sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miód. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Gotową kukurydzę dokładnie odsącz z wody i przełóż do brytfanki. Polej je przygotowanym wcześniej masłem, jednocześnie obracając tak, aby były nim pokryte z każdej strony.
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Aby kukurydze równomiernie się przyrumieniły, warto obracać je w trakcie pieczenia. Gdy kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem jest już gotowa, przełóż ją na talerze.
Smacznego!