Piekielnie ostre żeberka

Piekielnie ostre żeberka

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • Olej rzepakowy
  • 4 łyżki sosu Tabasco
  • 150 ml wody
  • Pieprz

Przygotowanie:

Dzielimy żeberka na porcję po jednej kości. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.

Obieramy cebule i czosnek, drobno kroimy.

Papryczki chilli obieramy z nasion i siekamy.

Do głębokiej patelni dodajemy pokrojone papryczki chilli, cebulę, czosnek, sól, cukier, szczyptę pieprzu, passatę pomidorową, ocet i sos Tabasco. Dolewamy wody.

Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Żeberka smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka i kładziemy na grillu elektrycznym. Żeberka powoli grillujemy przez 30 minut, od czasu do czasu je odwracając.

Bezpośrednio przed podaniem, smarujemy żeberka ostrym sosem. Resztę sosu podajemy w miseczce na stole dla gości.

Wskazówka:

Do rozprowadzenia oleju i sosu na żeberkach polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pędzelek silikonowy Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności