Składniki:
- 2 kg żeberek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu winnego
- Olej rzepakowy
- 4 łyżki sosu Tabasco
- 150 ml wody
- Pieprz
Przygotowanie:
Dzielimy żeberka na porcję po jednej kości. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Obieramy cebule i czosnek, drobno kroimy.
Papryczki chilli obieramy z nasion i siekamy.
Do głębokiej patelni dodajemy pokrojone papryczki chilli, cebulę, czosnek, sól, cukier, szczyptę pieprzu, passatę pomidorową, ocet i sos Tabasco. Dolewamy wody.
Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Patelnię ściągamy z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Żeberka smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka i kładziemy na grillu elektrycznym. Żeberka powoli grillujemy przez 30 minut, od czasu do czasu je odwracając.
Bezpośrednio przed podaniem, smarujemy żeberka ostrym sosem. Resztę sosu podajemy w miseczce na stole dla gości.
Wskazówka:
Do rozprowadzenia oleju i sosu na żeberkach polecamy pędzelek silikonowy Natur.