0

Piekielnie ostre żeberka

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • Olej rzepakowy
  • 4 łyżki sosu Tabasco
  • 150 ml wody
  • Pieprz

Jak przygotować piekielnie ostre żeberka?

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i podziel na porcje po 1 kości.

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.

Papryczki chilli przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki.

Na głębokiej patelni np. GRANITEX z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj papryczki chilli, cebulę, czosnek, sól, cukier, pieprz, passatę pomidorową, ocet i sos Tabasco. Dolej wodę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Piekielnie ostre żeberka – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Zawartość patelni doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw naczynie na bok do ostygnięcia.

Żeberka posmaruj olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka (polecamy pędzel z kolekcji NATUR) i umieść je na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (na naszej stronie znajdziesz kilka modeli z linii NATUR, MONOLIT, GRANITEX). Czas grillowania żeberek to ok. 30 minut. Należy przy tym pamiętać, aby co jakiś czas odwracać je na drugą stronę.

Piekielnie ostre żeberka – Pędzelek NATUR

Na zdjęciu: Pędzelek NATUR
 

Bezpośrednio przed podaniem posmaruj je ostrym dipem. Pozostałą część sosu podaj w oddzielnej miseczce.

Piekielnie ostre żeberka gotowe! Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności