Składniki:
- 2 kg żeberek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu winnego
- Olej rzepakowy
- 4 łyżki sosu Tabasco
- 150 ml wody
- Pieprz
Jak przygotować piekielnie ostre żeberka?
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem i podziel na porcje po 1 kości.
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.
Papryczki chilli przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki.
Na głębokiej patelni np. GRANITEX z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm, rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj papryczki chilli, cebulę, czosnek, sól, cukier, pieprz, passatę pomidorową, ocet i sos Tabasco. Dolej wodę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Zawartość patelni doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw naczynie na bok do ostygnięcia.
Żeberka posmaruj olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka (polecamy pędzel z kolekcji NATUR) i umieść je na grillu elektrycznym lub patelni grillowej (na naszej stronie znajdziesz kilka modeli z linii NATUR, MONOLIT, GRANITEX). Czas grillowania żeberek to ok. 30 minut. Należy przy tym pamiętać, aby co jakiś czas odwracać je na drugą stronę.
Na zdjęciu: Pędzelek NATUR
Bezpośrednio przed podaniem posmaruj je ostrym dipem. Pozostałą część sosu podaj w oddzielnej miseczce.
Piekielnie ostre żeberka gotowe! Smacznego!