0

Pomysły  na obiad dla wegetarian

Frittata

Składniki:

  • 1 poszatkowana cebula
  • 1 duża cukinia pokrojona w plasterki
  • 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g groszku z puszki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • 60 g sera Cheddar
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni o średnicy 28 cm.

Dodaj cebulę, cukinię, ziemniaki i przesmaż je przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj szpinak oraz groszek i gotuj całość przez 4 minuty.

Wbij jajka na patelnię, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj całość przez 5 minut na małym ogniu. Posyp danie potartym serem Cheddar.

Przenieś patelnię do piekarnika  z włączoną funkcją grill.

Pozostaw naczynie w nagrzanym piekarniku na 5 minut.

Następnie wyciągnij patelnię z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na 10 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania Frittaty polecamy użycie patelni Natur.

Patelnia Natur

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do przygotowania panierki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanego, świeżego koperku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy kalafiora z liści, odkrawamy twarde części, dzielimy na różyczki z nóżkami i płuczemy pod bieżącą wodą w durszlaku.

W dużym garnku umieszczamy kalafiora i zalewamy go zimną wodą. Dodajemy sól i mieszamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 minut.

Odcedzamy i odstawiamy na 20 minut na bok, aby przestygł.

Za pomocą blendera rozdrabniamy kalafiora.

Masę z kalafiora przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą, jajka, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Kładziemy papier do pieczenia na blasze.

Wybieramy jedną porcję masy z kalafiora za pomocą łyżki stołowej i formujemy na dłoni kotleciki.

Obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy w odstępach na blasze.

Każdy z kotlecików smarujemy z obu stron olejem za pomocą pędzelka silikonowego.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Gdy kotleciki się zarumienią z obu stron, wyciągamy je z piekarnika i podajemy z lekką sałatką oraz kaszą lub puree ziemniaczanym.

Wskazówka:

Do przygotowania kotlecików z kalafiora polecamy pędzelek silikonowy Natur.

Pasta z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 600 g pomidorów
  • 1/3 szklanki świeżej bazylii
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 500 g makaronu typu kokardki

Przygotowanie:

Kroimy czosnek na plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę i odsączamy. Szatkujemy świeże listki bazylii.

Podgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, smażymy na średnim ogniu do momentu, gdy czosnek się ładnie zarumieni.

Zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, sól oraz pieprz i gotujemy przez 5 minut aż pomidory wystarczająco się podgrzeją.

Bierzemy duży rondel, wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy makaron i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron.

Makaron cappellini podajemy z aromatycznym sosem pomidorowym.

Wskazówka:

Do szatkowania świeżych listków bazylii polecamy nóż szefa kuchni Smart Grey.

Smart Grey

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności