Brakuje Ci pomysłów na posiłki do pracy? Zerwij z codzienną rutyną i przygotuj zdrowe dania, które urozmaicą Twoje menu.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku NATUR
Sałatka z kaszą jaglaną i selerem naciowym
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ średniej wielkości czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 4 łyżeczki tartego sera np.: parmezanu
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. W garnku zagotuj wodę. Pamiętaj, że 1 szklanka wody przypada na pół szklanki kaszy. Do wrzącej wody wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę, odstawiamy ją z ognia aż do wystudzenia.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Nasiona słonecznika, sezamu oraz dyni prażymy na patelni. Najlepiej odstawić ją z ognia jeszcze zanim nasiona się zarumienią, ponieważ jeszcze przez jakiś czas będzie ciepła.
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 24 cm z powłoką ceramiczną
Umyty seler pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Aby ułatwić sobie wymieszanie wszystkich składników, przełóż kaszę do większej miski. Dodaj do niej seler, cebulę, uprażone nasiona oraz przyprawy – kozieradkę, kmin rzymski, sól, pieprz. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek oraz 2-3 łyżeczkami octu winnego, a następnie dosyp starty ser. Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj i gotowe!
Na zdjęciu: Zestaw drewnianych akcesoriów Natur
Kasza kuskus w sosie śmietanowym z kurkami
Składniki:
-
200 g kurek
-
1 średnia czerwona cebulka
-
200 g śmietanki 30%
-
¼ natki pieruszki
-
¾ szklanki kuskus
-
Olej rzepakowy
-
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę kuskus umieść w szklance, zalej gorącą wodą i dodaj odrobinę soli do smaku. Przykryj szklankę na ok. 5 minut. W tym czasie woda powinna wsiąknąć w kaszę. Jeśli pozostanie nadmiar, należy go usunąć.
Umyj natkę pietruszki i obierz cebulę, a następnie posiekaj. Oczyszczone kurki pokrój na małe kawałki.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku całostalowym AMBIENTE
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, a gdy lekko się zarumieni, dodaj kurki i smaż jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wlej śmietanę, posyp pietruszką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Stale mieszkając, gotuj potrawę przez 5 minut. Odstaw z ognia i wymieszaj z kaszą kuskus.
Na zdjęciu: Patelnia FIRST 28 cm z powłoką ceramiczną
Na zdjęciu: Zestaw pojemników 3 el. SMART
Gotowe przekąski na lunch możesz zabrać ze sobą w funkcjonalnych, szczelnych pojemnikach na żywność, które umożliwiają m.in. przechowywanie potraw w lodówce oraz odgrzewanie ich w mikrofalówce.