Posiłki do pracy wcale nie muszą być nudne!

Posiłki do pracy wcale nie muszą być nudne!

Przygotowując codziennie posiłki do pracy w pewnym momencie można wpaść w rutynę – gotujemy coś szybko, bez pomysłu, a nawet niezdrowo. Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych przepisów, które urozmaicą Twoje menu.

Sałatka z kaszą jaglaną i selerem naciowym

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ średniej wielkości czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 4 łyżeczki tartego sera np.: parmezanu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet winny

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, na sitku. Gotujemy w proporcjach 2:1, czyli szklanka wody na pół szklanki kaszy. Kaszę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu, odstawiamy kaszę do wystudzenia.

Na patelni prażymy nasiona słonecznika, sezamu i dyni. Odstawiamy do wystudzenia (dobrze jest zdjąć patelnię z ognia zanim nasiona będą uprażone, ponieważ dojdą jeszcze na rozgrzanej patelni).

W międzyczasie myjemy selera i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, cebulę kroimy na cienkie plasterki.

Kaszę przekładamy do większej miski. Dodajemy pokrojonego selera i cebulę, dodajemy wcześniej uprażone i przestudzone nasiona. Dodajemy kozieradkę i kmin rzymski. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 – 3 łyżeczki octu winnego  i dosypujemy starty na małych oczkach ser. Wszystko razem mieszamy. I gotowe! Sycąca i zdrowa sałatka nada się idealnie na lunch do pracy.

 

Wskazówka:

Aby wygodnie pokroić warzywa, polecamy nóż kuchenny 5” Smart Grey.

Na zdjęciu:  nóż kuchenny 5" Smart Grey

Kasza kuskus w sosie śmietanowym z kurkami

Składniki:

  • 200 g kurek

  • 1 średnia czerwona cebulka

  • 200 g śmietanki 30%

  • ¼ natki pieruszki

  • ¾ szklanki kuskus

  • Olej rzepakowy

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przesypujemy kuskus do szklanki, zalewamy gorącą wodą, solimy do smaku i przykrywamy na 5 minut. Jeśli kasza nie wsiąknie większości wody, pozbieramy się jej nadmiaru.

Szatkujemy cebulkę, pietruszkę, myjemy kurki i kroimy je na małe kawałki. 

Następnie, przesmażamy cebulę na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się delikatnie zarumieni, dodajemy pokrojone kurki i smażymy je przez 10 minut.

Gdy wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie, wlewamy śmietankę, posypujemy sos koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

Wskazówka:

W szatkowaniu cebuli pomoże nam nóż kuchenny 5” Natur.

Na zdjęciu: nóż kuchenny 5" Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności