0

Przepis na bigos świąteczny

Składniki:

  • 0,7 kg karkówki wieprzowej
  • 0,7 kg pręgi wołowej
  • 300 g kruchej kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,7 g kapusty słodkiej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych wędzonych śliwek
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • papryka słodka w proszku
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Przepis na bigos świąteczny

Jak przygotować świąteczny bigos?

Śliwki namocz przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Zrób to samo z grzybami, a jeśli możesz sobie na to pozwolić, trzymaj je w wodzie przez całą noc. 

Poszatkuj białą kapustę. Przełóż ją do dużego garnka np. żeliwnego NATUR IRON, dodaj szklankę wody, mielony kminek i duś przez ok. 20 minut. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na niewielkiej ilości smalcu, a następnie przełóż do duszonej kapusty.

Przepis na bigos świąteczny

Na zdjęciu: Garnek żeliwny 5 l NATUR IRON

Pozostałe mięso pokrój w większą kostkę, podsmaż na tłuszczu pozostałym po boczku, dołóż do kapusty i duś przez kolejne 30 minut. Następnie dodaj pokrojone grzyby i śliwki razem z wodą, w której się moczyły.

Drobno posiekaj cebulę i zeszklij na smalcu. Dodaj do niej poszatkowaną kiszoną kapustę i smaż przez kolejne ok. 15 minut. Przełóż do garnka z białą kapustą. Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, jałowca, paprykę słodką, sól, pieprz i szklankę czerwonego wina. Całość wymieszaj i gotuj na najmniejszej mocy palnika przez ok. 3 godziny. Mieszaj go co pół godziny, aby zapobiec przypaleniu się.

Pod koniec gotowania dołóż do bigosu pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli wybierasz kruchą, nie będzie ona wymagać wcześniejszego smażenia. Bigos jest gotowy do spożycia już pierwszego dnia, ale z czasem nabierze smaku. Warto każdego dnia podgrzewać go przez ok. 1 godzinę. Będzie najlepiej smakował po trzech dniach.

Smacznego!

Przepis na bigos świąteczny

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności