0

Przepis na delikatną raję w sosie

Delikatna raja w sosie to naprawdę wyjątkowo łagodne, ale zarazem pyszne w smaku danie. Do przyprawionej ryby podaje się delikatny sos na bazie masła, z dodatkiem octu winnego z kaparami. To dzięki niemu ryba dosłownie znika z talerza!

Składniki:

  • 4 filety z rai
  • ¼ cebuli
  • 2 łodygi pietruszki
  • 6 ziaren pieprzu

Sos:

  • 60 g masła
  • 30 ml octu winnego
  • 20 g kaparów
  • posiekana natka pietruszki wg. uznania

Podane składniki wystarczą na danie dla 4 osób.

Jak przygotować delikatną raję w sosie?

Płaty rai umieść na głębokiej patelni MONOLIT 28 cm. Zalej je wodą, dodaj cebulę pokrojoną na krążki, łodygi pietruszki, sól oraz pieprz. Powoli doprowadź do zagotowania, nie przykrywając patelni. Duś przez ok. 20 minut, aż mięso się zetnie i ryba będzie gotowa.

Raję przełóż na półmisek i ściągnij z niej skórę. Jeśli widzisz duże kawałki ości, wyjmij je ostrożnie, tak aby nie połamać ryby.

Następnie zacznij przygotowywać sos. Na mniejszą patelnię, np. MONOLIT 24 cm, dodaj masło i podsmaż na stosunkowo dużej mocy kuchenki, aby zaczęła się rumienić. Następnie dodaj kapary i zdejmij z ognia. Dolej ocet. Powinien sprawić, że masło zabulgocze. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i tak powstałym sosem polej rybę. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności