Domowy majonez na oleju sojowym jest wbrew pozorom naprawdę łatwym w przygotowaniu sosem. Kluczowe jest mieszanie go wyłącznie w jedną stronę, jednak to nie jest problem, jeśli użyjesz blendera. Wybierz do niego żółtko z jajka z chowu ekologicznego.
Składniki:
- 1 surowe żółtko
- 120 ml oleju sojowego
- Sok z 1 cytryny
- Sól i cukier wg. uznania
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżki wody
Jak przygotować domowy majonez na oleju sojowym?
Jajko włóż do miseczki i rozetrzyj trzepaczką. Wlewaj stopniowo olej, cały czas ucierając w jedną stronę. Możesz do tego użyć również blendera – będzie zdecydowanie szybciej i wygodniej. Gdy masa zacznie gęstnieć, możesz wlewać olej cienkim strumieniem. Ważne jest to, aby nie tworzyła się zbyt gruba rozdzielona warstwa, ponieważ wówczas majonez może się zważyć. W tym czasie możesz skropić majonez sokiem z cytryny. To pomaga zapobiec zważeniu się.
Gdy przygotujesz masę, dodaj do niej musztardę, sól i cukier. Możesz ją lekko rozrzedzić, dodając kilka łyżek zimnej wody. Przechowuj w lodówce.