Domowy majonez na oleju sojowym jest wbrew pozorom naprawdę łatwym w przygotowaniu sosem. Kluczowe jest mieszanie go wyłącznie w jedną stronę, jednak to nie jest problem, jeśli użyjesz blendera. Wybierz do niego żółtko z jajka z chowu ekologicznego. Majonez możesz podawać w salaterkach z porcelany.
Co jest potrzebne na domowy majonez na oleju sojowym?
- 1 surowe żółtko
- 120 ml oleju sojowego
- Sok z 1 cytryny
- Sól i cukier wg. uznania
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżki wody
Jak przygotować domowy majonez na oleju sojowym?
Jajko włóż do miseczki i rozetrzyj trzepaczką. Wlewaj stopniowo olej, cały czas ucierając w jedną stronę. Możesz do tego użyć również blendera – będzie zdecydowanie szybciej i wygodniej. Gdy masa zacznie gęstnieć, możesz wlewać olej cienkim strumieniem. Ważne jest to, aby nie tworzyła się zbyt gruba rozdzielona warstwa, ponieważ wówczas majonez może się zważyć. W tym czasie możesz skropić majonez sokiem z cytryny. To pomaga zapobiec zważeniu się.
Gdy przygotujesz masę, dodaj do niej musztardę, sól i cukier. Możesz ją lekko rozrzedzić, dodając kilka łyżek zimnej wody. Przechowuj w lodówce.
Jak smakuje olej sojowy?
Olej sojowy ma łagodny, orzechowy aromat. Nie ma wyraźnych nut smakowych, jednak według niektórych smakuje lepiej, niż olej słonecznikowy lub rzepakowy, a takie najczęściej są wykorzystywane do tworzenia kupnych majonezów. Dlatego też warto przygotować swój własny, domowy majonez na oleju sojowym.
Jak wykonuje się olej sojowy?
Olej sojowy jest pozyskiwany ze zwyczajnych, niemodyfikowanych genetycznie nasion soi. Mają one jednak stosunkowo niską zawartość tłuszczu, bo wynoszącą jedynie ok. 18-24%. Może to wpływać na podwyższenie kosztów produkcji takiego oleju – konieczne jest użycie większej ilości nasion, aby wyprodukować taką samą ilość oleju, co np. z nasion słonecznika (zawartość tłuszczu ok. 50%).
Czy do majonezu można dodać ostrą musztardę?
Tak, zwłaszcza jeśli lubisz tego typu nieco ostrzejszy posmak majonezu. Pamiętaj, że wykonując go w domu możesz dostosować poszczególne składniki do własnych preferencji i upodobań, tworząc w ten sposób naprawdę smaczny, unikatowy majonez.