0

Przepis na groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy to prosty w przygotowaniu i niezwykle chrupiący dodatek do różnego rodzaju dań. Idealnie komponuje się zwłaszcza z zupami, dodając im chrupkości. Możesz nabyć kupny, jednak domowy jest znacznie tańszy w przygotowaniu, a zrobienie go zajmie dosłownie chwilę! Wystarczy jajko, mąka, przyprawy oraz tłuszcz.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 30 g mąki
  • szczypta soli i startej gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do smażenia wg. potrzeby

Jak przygotować groszek ptysiowy?

Jajko, mąkę, sól i gałkę muszkatołową dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie w rondelku GRANITEX rozgrzej tłuszcz. Może być to olej rzepakowy, słonecznikowy bądź też słonina. Następnie przez sitko o dużych oczkach powoli wlewaj do niego przygotowaną masę. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij groszek ptysiowy i odsącz go na papierze kuchennym. Podawaj go jako dodatek do np. zup czystych lub zup krem.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności