Groszek ptysiowy to prosty w przygotowaniu i niezwykle chrupiący dodatek do różnego rodzaju dań. Idealnie komponuje się zwłaszcza z zupami, dodając im chrupkości. Możesz nabyć kupny, jednak domowy jest znacznie tańszy w przygotowaniu, a zrobienie go zajmie dosłownie chwilę! Wystarczy jajko, mąka, przyprawy oraz tłuszcz.
Składniki:
- 1 jajko
- 30 g mąki
- szczypta soli i startej gałki muszkatołowej
- tłuszcz do smażenia wg. potrzeby
Jak przygotować groszek ptysiowy?
Jajko, mąkę, sól i gałkę muszkatołową dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie w rondelku GRANITEX rozgrzej tłuszcz. Może być to olej rzepakowy, słonecznikowy bądź też słonina. Następnie przez sitko o dużych oczkach powoli wlewaj do niego przygotowaną masę. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij groszek ptysiowy i odsącz go na papierze kuchennym. Podawaj go jako dodatek do np. zup czystych lub zup krem.