Przepis na gruszki z mięsem to smak lata w wytrawnym daniu, które pokocha cała Twoja rodzina. Do jego przygotowania użyj produktów pochodzenia ekologicznego. Mają one zdecydowanie bogatszy smak!
Składniki:
- 750 g wieprzowiny
- 300 g włoszczyzny bez kapusty
- 750 g gruszek
- 30 g masła klarowanego
- 30 g mąki pszennej
- 1 kostka rosołowa
- sok z 1 cytryny
- sól i cukier wg. uznania
Jak przygotować gruszki z mięsem?
Mięso dokładnie umyj. Włoszczyznę pokrój na drobne kawałki. Włóż je do 1 l wody razem z mięsem i gotuj przez 40-50 minut. Sprawdzi się do tego garnek SIMPLE. Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Dodaj je do warzyw i mięsa. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Gdy mięso będzie zupełnie miękkie, zdejmij je z ognia i przyrządź sos. Z masła klarowanego i mąki pszennej stwórz zasmażkę, używając do tego patelni z nieprzywierającą powłoką INITIAL. Dodaj do niej ok. 400 ml wywaru. Dodaj kostkę rosołową, sól, cukier i sok z cytryny. Smak powinien być pikantny, słodko-kwaśny. Dodaj do niego pokrojone na porcje mięso oraz gruszki. Smacznego!