0

Przepis na Irish Stew

Irish Stew to przepis na irlandzki gulasz przepełniony smakiem. Sprawdź przepis przygotowany przez Adama Borowicza i odkryj wyjątkowe smaki najróżniejszych wysp świata. Przepis znajdziesz również w wersji wideo.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1 butelka ciemnego piwa
  • 25 ml sosu wrocester
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 małe młode ziemniaki
  • 1 bardzo duża cebula
  • 3 średnie młode marchewki
  • 1 gruba łodyga selera naciowego
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 1 świeży liść laurowy lub 2 suszone
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • Kilka ząbków czosnku

Jak przygotować Irish Stew?

Do przygotowania Irish Stew konieczne będzie wysokiej jakości, najlepiej nieco bardziej tłuste mięso wołowe, np. górną zrazową. Osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój je za pomocą ostrego noża COUNTRY w ok. 2-3 cm kostki. Muszą być dosyć duże, ponieważ podczas obróbki cieplnej będą się kurczyć.  Mięso należy kroić wzdłuż włókien. Po pokrojeniu obsyp je delikatnie mąką i wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i dodaj na nią odrobinę oleju rzepakowego. Ważne jest to, aby biało w mięsie ścięło się od razu, a nie zaczęło się dusić. Dlatego, jeśli masz zbyt małą patelnię, dodawaj je stopniowo. To sprawi, że temperatura patelni będzie cały czas wystarczająco wysoka. Obsmaż dokładnie mięso, ale odwróć je dopiero wtedy, gdy spód będzie w pełni gotowy. Powinno to zająć ok. 4-5 minut na każdej ze stron.

Wymieszaj mięso i przełóż je do brytfanny. Nie myj jeszcze patelni – mieszanka tłuszczu i oleju, znajdująca się na niej nada smaku kolejnym przygotowywanym składnikom.

Obierz marchewki i pokrój je w nieco większe słupki. Nie ucinaj zielonej części, jeśli warzywo takie posiada. Dodaj je na rozgrzaną patelnię i zacznij kroić cebulę na duże kawałki.  Dodaj ją do marchewki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj na większe fragmenty i wrzuć na patelnię razem z pomidorkami (w całości). Smaż warzywa do nabrania przez nie koloru i do zniknięcia tłuszczu z dna patelni.

Następnie dolej do mieszanki warzyw ok. 100 ml piwa. Gdy odparuje, dodaj także sos Worcester oraz passatę. Wymieszaj całość, aby smaki się ze sobą połączyły.  Na koniec dodaj trochę piwa i przełóż zawartość patelni do brytfanny. Zalej patelnie odrobiną wody i ją również przelej do naczynia z pozostałą częścią składników. Dzięki temu nie zmarnujesz wciąż znajdujących się na niej smaków.

Gulasz na samym początku gotowania powinien być w całości zanurzony. Zagotuj go, a następnie zmniejsz moc kuchenki na jak najmniejszą i przykryj ją pokrywką. Korzystając z brytfanny GRANITEX, wlej do górnej części uchwytu wodę oraz odrobinę piwa, która przez niewielki otwór będzie powoli skraplać się i nawadniać gulasz.

Potrawa powinna gotować się przez ok. 2 godziny. Ok. 20-30 minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu pokrojony w średniej wielkości kostkę seler naciowy. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po wyciągnięciu z wody przyciśnij każdego z osobna widelcem i w ten sposób połóż na talerz. Na nie wyłóż przygotowany gulasz. Posyp całość odrobiną pietruszki i naci selera. Smacznego!

 

Zobacz, jak przygotować ten przepis!

 

Autor Przepisu:

Adam Borowicz

Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności