0

Przepis na jajka sadzone

Jajka sadzone doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad, np. jako dodatek do gotowanych ziemniaków, puree, ryżu czy nawet frytek (nie tylko ziemniaczanych!). Do ich przygotowania przydatna będzie dobrej jakości patelnia z nieprzywierającą ceramiczną powłoką.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny

Jak przygotować jajka sadzone?

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie wbij jajka w takiej odległości, aby się nawzajem nie dotykały. Smaż je na niezbyt dużej mocy kuchenki tak długo, aż białko się zetnie. Następnie posól je i popieprz i przełóż na talerz, posypując dowolną zieleniną, np. koperkiem, szczypiorkiem. Podawaj dowolnie, np. z makaronami, pieczywem, czy z warzywami.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności