Jajka sadzone doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad, np. jako dodatek do gotowanych ziemniaków, puree, ryżu czy nawet frytek (nie tylko ziemniaczanych!). Do ich przygotowania przydatna będzie dobrej jakości patelnia z nieprzywierającą ceramiczną powłoką.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
Jak przygotować jajka sadzone?
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie wbij jajka w takiej odległości, aby się nawzajem nie dotykały. Smaż je na niezbyt dużej mocy kuchenki tak długo, aż białko się zetnie. Następnie posól je i popieprz i przełóż na talerz, posypując dowolną zieleniną, np. koperkiem, szczypiorkiem. Podawaj dowolnie, np. z makaronami, pieczywem, czy z warzywami.