0

Przepis na omlet (podstawowy)

Omlet to smaczne i pożywne śniadanie, które można modyfikować na wiele sposobów. Nim jednak zaczniesz szaleć, warto choć raz przygotować zupełnie podstawowy przepis, aby po prostu się go nauczyć. Składniki są dokładnie takie same, jak w przypadku jajecznicy, więc jeśli ją często przygotowujesz, możesz podać jajka również w tej formie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • ½ masła klarowanego
  • sól i pieprz wg. uznania

Jak przygotować omlet?

Jajka wbij do salaterki CELESTIA i rozbij je za pomocą widelca. Dodaj do nich mleko (może być roślinne), a także pieprz i sól do smaku.

Na patelni SMART STEEL dobrze rozgrzej tłuszcz. Nie zarumień go! Następnie wbij jajka i nie mieszaj. Patelnie podgrzewaj, podważając brzegi omleta np. szpatułką NATUR, tak aby jajka spływały na spód. Powierzchnia powinna być lekko lepka, ale cały omlet powinien być „stabilny”. Wówczas należy przełożyć go na talerz.

Do tak stworzonego omletu można dodać różnorodne dodatki. Jeśli chcesz, aby były delikatnie ciepłe, wykładaj je na górną część dania, gdy to będzie jeszcze na patelni. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności