0

Przepis na pieczeń rzymską (tzw. klops)

Przepis na pieczeń rzymską jest lubiany i często przygotowywany w Polsce. Nie bez powodu. Doskonale sprawdza się ona na różnego rodzaju wydarzenia, jako dodatek do zimnej płyty, ale nie tylko. Jest pyszna i świetnie sprawdza się na kanapki. Do jej stworzenia potrzebujesz wysokiej jakości wołowiny i wieprzowiny. Dzięki temu połączeniu wyjdzie pyszna i aromatyczna!

Składniki:

  • 300 g wołowiny z kością
  • 100 g wieprzowiny z kością
  • 30 g cebuli
  • 30 g smalcu
  • 40 g czerstwej bułki
  • 3 jajka
  • 30 g bułki tartej
  • 40 g smalcu do pieczenia lub masła klarowanego
  • sól oraz pieprz do smaku

Jak przygotować pieczeń rzymską?

Dwa jajka ugotuj na twardo. Możesz użyć do tego rondelka SIMPLE. Całą bułkę namocz i lekko odciśnij z niej wodę. Cebulę obierz i pokrój. Usmaż na tłuszczu na jasny kolor. Przyda się do tego wygodna patelnia MONOLIT z nieprzywierającą powłoką.

Mięso opłucz i obierz z kości oraz błon. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel razem z bułką oraz cebulą. Do masy dodaj surowe jajko, sól, pieprz i wyrób na jednolitą masę.

Wyciągnij stolnicę i posyp ją bułką tartą. Wyłóż na nią mięso i uformuj je w prostokąt. Do środka włóż ugotowane jajka (obrane, w całości). Mięso zawiń w gruby wałek. Ułóż go na rozgrzanym smalcu na brytfannie NATUR IRON, a następnie oblej z wierzchu tłuszczem. Wstaw do rozgrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Regularnie polewaj pieczeń sosem i skrapiaj wodą.

Po upieczeniu wystudź. Krój pieczeń w poprzek, w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Ułóż mięso na półmisku i ozdób je gałązkami zielonej pietruszki. Najlepiej będzie smakować, jeśli podasz ją z ostrym sosem. Smacznego!

 

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności