0

Przepis na pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami

Pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami to idealny pomysł na ciepłą kolację bądź na poczęstunek dla znajomych. Do ich przygotowania potrzebna będzie co najmniej jedna bagietka. Jeśli odwiedza Cię więcej osób, kup adekwatnie więcej pieczywa oraz pozostałych składników. Nie zapomnij o suszonych śliwkach, które doskonale przełamują smak grzanek.

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • masło czosnkowe wg. uznania
  • 250 g żółtego sera, np. Gouda
  • 250 g boczku, najlepiej chudego
  • 15 suszonych śliwek
  • listki sałatki wg. uznania

Jak przygotować pyszne i szybkie grzanki?

Zacznij od pokrojenia bagietki na małe kromeczki o szerokości ok. 1 cm za pomocą noża do chleba LOFT.  Posmaruj je masłem czosnkowym. Nałóż na każdy kawałek plasterek żółtego sera i cienki plaster chudego boczku. Połóż na kromkach po jednej suszonej śliwce bez pestki. Tak przygotowane kanapki ułóż w silikonowej kwadratowej foremce, którą możesz dodatkowo posmarować masłem klarowanym bądź odrobiną oleju. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C. Piecz je do momentu, w którym roztopi się ser, zaś boczek będzie przyrumieniony – to powinno zająć ok. 5-8 minut.

Na paterę wyłóż umyte liście sałaty. Układaj na nie ciepłe grzanki. Możesz przygotować do nich swój ulubiony sos.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności