0

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny rostbef lub antrykot (w całości)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 3 łyżki + 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki bourbonu
  • 4 plastry sera (najlepiej cheddar lub mimolette)
  • 4 bułki hamburgerowe
  • kapusta czerwona konserwowa
  • sałata lodowa
  • 2 ziemniaki (młode, umyte)
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta papryki chilli
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka cukru
  • 250 g ogórka
  • 1 cebula
  • 20 g imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml octu jabłkowego 
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 gałązki koperku

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami

 

Hajer-Burger ze swojskimi chipsami, czyli jak zrobić śląskiego burgera?

To danie łączy w sobie burgera ze smakiem niedzielnego obiadu. Nie bez powodu można na niego mówić rolada burger! Do jego podania konieczne będzie przygotowanie kilku półproduktów.

 

Modro kapusta słodko-kwaśna

100 g kapusty konserwowej wymieszaj z octem ryżowym, łyżką cukru i posiekaną w piórka białą cebulą. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Po wymieszaniu odstaw na 15 minut.

Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur.

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie umyj a potem zetrzyj na mandolinie. Plasterki o grubości ok. 1 mm wypłucz w wodzie i dokładnie osusz, aby usunąć z nich nadmiar skrobi. W następnej kolejności usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Powinny się zarumienić i wypłynąć na powierzchnię.

Po wyjęciu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju i zostaw chipsy na ok. 5 minut.

 

Relish ogórkowy

Ogórki obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Cebulę i imbir obierz, a następnie posiekaj. Wsyp wszystko do miski, dodaj mieloną kurkumę oraz sól, a następnie zostaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Odcedź ogórki, ale nie wylewaj wody. Zagotuj ją z cukrem oraz octem. Dodaj ogórki z cebulą oraz imbirem, a następnie duś na małym ogniu ok. 25-30 minut. Często mieszaj całość, a w razie potrzeby dolej trochę wody.

Dwie łyżki mąki wymieszaj z dwompa łyżkami wody, a następnie wlej powstały płyn do garnka (polecamy garnki Superior). Gotuj wszystko jeszcze przez ok. 10 minut. Zdejmij garnek z kuchenki.

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami – Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
 

Posiekaj drobno koperek. Dodaj go do ogórków i zamieszaj. Przełóż wszystko do słoika, który należy dobrze zakręcić. 

 

Sos musztardowy

Majonez połącz z musztardą, szczyptą papryki, octem ryżowym i łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na minimum 15 minut. 

 

Sposób na hamburgera

Mięso należy zmielić. Następnie dodaj do niego posiekaną cebulę, sos chili, bourbon, pieprz, musztardę i sos Worcester. Wymieszaj całość i dodaj trochę zimnej wody (zwiąże kolagen obecny w mięsie). Wyrabiaj masę, aż stanie się gładka i uformuj z niej 4 burgery. Usmaż na patelni grillowej (np. Monolit) ok. 3-5 minut z każdej strony (w zależności od upodobań). Na koniec połóż na kotletach po plastrze sera mimolette lub cheddar.

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami

 

Opiecz bułki tak, aby były ciepłe i chrupiące.

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami

 

Posmaruj je sosem musztardowym. Na spodzie ułóż sałatę, następnie kotlet. Posmaruj go relishem ogórkowym, dodaj także kapustę. Przykryj wierzchem bułki, uprzednio posmarowanym od spodu sosem musztardowym. Przebij całość gałązką rozmarynu lub patyczkiem do szaszłyków, aby burger dobrze się trzymał.

Podaj, obsypując wszystko wokoło przygotowanymi wcześniej chipsami. Smacznego!

Przepis na śląskiego burgera – Hajer-Burger ze swojskimi chipsami

 

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności