0

Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką

Składniki:

  • 200g makaronu
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 20 g parmezanu
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką

Jak przygotować spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką?

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Paprykę, chili, pomidorki i czosnek ułożyć w silikonowej foremce SMART, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną czerwonego wina i piec w piekarniku w 190 stopniach około 20 minut. Upieczoną paprykę i chili obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Czosnek wycisnąć z łupinek.

Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

W woku (np. Gerlach Granitex) rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną paprykę, pomidorki i czosnek, wymieszać. Następnie dodać sok wytworzony podczas pieczenia warzyw, wino, liść limonki, tymianek i odrobinę szafranu, dusić 10 minut. Ugotowany makaron przełożyć do woka z warzywami i wymieszać. Zdjąć z ognia.

Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką

W miseczce roztrzepać żółtko, dodać śmietankę, starty parmezan oraz sól i pieprz, wymieszać i połączyć z makaronem. Na koniec dodać sok z cytryny i posypać natką pietruszki.

Przepis na spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności