Składniki:
- 200g makaronu
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor malinowy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 20 g parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- pieprz
- sól
Jak przygotować spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką?
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Paprykę, chili, pomidorki i czosnek ułożyć w silikonowej foremce SMART, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną czerwonego wina i piec w piekarniku w 190 stopniach około 20 minut. Upieczoną paprykę i chili obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych. Czosnek wycisnąć z łupinek.
W woku (np. Gerlach Granitex) rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną paprykę, pomidorki i czosnek, wymieszać. Następnie dodać sok wytworzony podczas pieczenia warzyw, wino, liść limonki, tymianek i odrobinę szafranu, dusić 10 minut. Ugotowany makaron przełożyć do woka z warzywami i wymieszać. Zdjąć z ognia.
W miseczce roztrzepać żółtko, dodać śmietankę, starty parmezan oraz sól i pieprz, wymieszać i połączyć z makaronem. Na koniec dodać sok z cytryny i posypać natką pietruszki.
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.