0

Przepis na stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu

Składniki:

  • 2 x stek wołowy (najlepiej rostbef)
  • cebula
  • pietruszka
  • marchewka
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie (kilka kulek)

Składniki na sos: 

  • 150 ml wywaru bulionu warzywnego lub wołowego
  • 100 ml białego wytrwanego wina
  • łyżka masła
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 1-2 łyżki śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu

Jak zrobić stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu?

Przygotowanie mięsa 

Mięso delikatnie rozbij za pomocą tłuczka Gerlach. Posmaruj dokładnie oliwą. Następnie obierz i pokrój w talarki bądź paski cebulę, pietruszkę oraz marchew i obłóż nimi mięso. Dopraw pieprzem w ziarnach, ząbkiem czosnku i zielem angielskim. Włóż całość do lodówki na 24 godziny, aby mięso się zamarynowało i przeszło wszystkimi smakami.

Rozgrzej grilla do 250°C i włóż do niego kawałek mięsa. Po minucie obróć go na drugą stronę. Następnie przełóż go na brytfankę Gerlach bądź patelnię, dodaj warzywa, z którymi się marynował i łyżkę zimnego masła.

Stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Ostudź grilla do 200°C. Dopiero wtedy wstaw do niego naczynie, w którym znajduje się przygotowywana potrawa. Zamknij pokrywę grilla i trzymaj wszystko wewnątrz przez ok. 3 minuty. Stek gotowy!

 

Przygotowanie sosu

Aby jednak potrawa była naprawdę smaczna, warto przygotować do niej sos. W tym przypadku idealnie sprawdzi się taki z zielonym pieprzem. Aby go przygotować, weź patelnię po wysmażonym steku i zalej ją bulionem warzywnym lub wołowym, a także białym winem wytrawnym. Na dużym ogniu zredukuj mieszankę o ok. połowę objętości. Dodaj do niej marynowany zielony pieprz, łyżkę miodu, musztardę oraz śmietanę. Następnie podgrzewaj wszystko przez ok. 4-6 minut do połączenia się składników. 

Wyłóż stek z warzywami na porcelanowy talerz i oblej całość sosem. Taka potrawa będzie smakować i wyglądać wyśmienicie. Smacznego! 

 

TIP SZEFA: jeśli chcesz, aby stek był miękki i kruchy, musisz go lekko zbić tłuczkiem Gerlach, wysmarować oliwą i maślanką, obłożyć surowymi jarzynami (w tym pokrojoną w plasterki cebulą) oraz młotkowanym czarnym pieprzem. Następnie należy pozostawić go w chłodnym miejscu na co najmniej 24h (a jeśli masz czas – na 48h), a na koniec, przed obróbką cieplną, warto osuszyć stek ręcznikiem papierowym.

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności