Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Kluseczki do rosołu mogą być wyśmienitym dodatkiem, kiedy chcesz uniknąć korzystania z typowego, kupnego makaronu. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwile, a swoją prostotą zachwycą wszystkich domowników. Pamiętaj, że w przypadku tego typu podstawowych potraw, kluczowe jest wykorzystanie najlepszej jakości produktów. To one mają ogromny wpływ na ostateczny smak potrawy.
Przepis na proste kluseczki do rosołu
Składniki:
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g mąki
- sól do smaku
- posiekana pietruszka wg. uznania
Jak przygotować proste kluseczki do rosołu?
Masło utrzyj z jajkiem aż do utrzymania pulchnej masy. Ich kolor powinien być niemal biały. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą oraz posiekaną pietruszką. Niewielką łyżeczką nakładaj je stopniowo na wrzący rosół. Podawaj świeżo po przygotowaniu razem z zupą.
Przepis na kluseczki jajeczne
Składniki:
- 2 jajka
- 120 ml zimnego mleka
- 1 łyżka roztopionego ochłodzonego masła
- szczypta soli i startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Jak przygotować kluseczki jajeczne?
Mleko, jajka, masło, mąkę, sól oraz gałkę muszkatołową dokładnie rozetrzeć i wymieszać. Wlej całość do wysmarowanego masłem rondelka. Przykryj go i wstaw do większego garnka z wrzącą wodą. Powinna ona sięgać ok. połowy mniejszego naczynia. Przykryj i pozostaw na ok. 40 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Gdy masa jajeczna się zetnie, za pomocą łyżeczki wyjmuj małe kluseczki i wkładaj bezpośrednio do gorącej zupy.
Smak masy jajecznej możesz dowolnie zmieniać, dodając np. siekaną zieleninę, przecier pomidorowy lub starty żółty ser.
Kluseczki z bułki tartej do rosołu
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej
- sól wg. uznania
- natka pietruszki wg. uznania
Jak przygotować kluseczki z tartej bułki do rosołu?
Masło utrzyj z żółtkiem oraz solą na puszystą masę. Bułkę tartą skrop tylko do zwilżenia gorącym rosołem. Wymieszaj wszystko z masłem i odstaw na 30 minut, aby masa mogła odpocząć i przejść wszystkimi smakami. Ubij białka, a natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałeczki, a następnie dodaj je do masy. Dokładnie ją wymieszaj.
Za pomocą łyżeczki twórz niewielkie kluseczki, kładąc je od razu do garnka z wrzącą wodą. Gdy zaczną wypływać, zbieraj je łyżką cedzakową, wykładaj na talerze i zalewaj rosołem.