Savoir vivre dla początkujących

Savoir vivre dla początkujących

Współczesne reguły zachowania przy stole nie są tak rygorystyczne jak parę pokoleń wstecz, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które przydadzą się między innymi podczas wyjątkowo wystawnych uroczystości lub ważnych spotkań biznesowych. Mamy nadzieję, że w tym artykule rozwiniemy Wasze wątpliwości dotyczące między innymi przeznaczenia konkretnych sztućców i sposobu ich używania.

  1. Siadając do stołu nie przybliżamy się do niego na tyle, aby blat dotykał naszej klatki piersiowej. Podczas jedzenia prawą ręką, lewą rękę trzymamy na brzegu stołu. Nigdy nie kładziemy łokci na stole, ani nie kierujemy głowy do talerza. Siedzimy wyprostowani, unosząc jedynie sztućce z potrawą do ust.  Na kolanach rozkładamy serwetkę, którą po odejściu od stołu, niezłożoną, odkładamy po lewej stronie talerza.
  2. Pamiętajmy, że ułożenie sztućców na talerzu to metoda komunikacji z kelnerem. Nóż i widelec skrzyżowane na środku talerza oznaczają, że wrócimy jeszcze do konsumowania potrawy. Najczęściej pozostawiamy w taki sposób sztućce, gdy sięgamy po napój lub chcemy coś opowiedzieć naszemu rozmówcy. Natomiast sztućce ułożone równolegle na godzinę 17.00 to znak, że zakończyliśmy posiłek. Ważne jest, aby nigdy nie odkładać użytych już sztućców na stół ani nie opierać ich o krawędź talerza.
  3. Nie podajemy do ust żadnych potraw za pomocą noża.
  4. Nigdy nie kroimy nożem chleba i bułek na małe kawałki, po prostu łamiemy je na talerzu.
  5. Jeśli przed nami znajdują się półmiski z potrawami, pod żadnym pozorem nie nakładamy ich naszym nożem i widelcem, a jedynie sztućcami, które zostały podane do nabierania dań.
  6. Ryż, kaszę, warzywa oraz pokrojone wcześniej mięso spożywamy jedynie za pomocą widelca, w prawej dłoni. Podczas używania sztućców, trzymamy je przy górnej części, nigdy u nasady.
  7. Spożywając zupę, staramy się nie wkładać całej łyżki do ust, a jedynie jej część. Pamiętajmy, że siorbanie jest niedopuszczalne. Gdy na talerzu pozostała nam resztka zupy, lepiej zostawić ją, niż przechylać talerz, aby za wszelką cenę wybrać ją do końca.
  8. Ryby podawane w całości spożywamy za pomocą sztućców do ryb, w których nóż jest specjalnie stępiony i służy nam do nabierania mięsa na widelec.
  9. Staramy się nie porcjować od razu wszystkich podanych warzyw i mięsa na małe kawałeczki, a raczej ukroić jedynie część tuż przed samym skonsumowaniem. Do ust wkładamy tylko małe kawałki jedzenia. Wystrzegamy się rozmowy, komentowania z pełnymi ustami oraz dmuchania na sztućce ze zbyt gorącą potrawą. Zaczekajmy, aż ostygnie i jedzmy ją bardzo powoli.
  10. Nie nakładamy na talerz, zbyt dużych porcji, które nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale również utrudniają jedzenie dania w elegancki sposób. Wskazane jest dokładnie sobie co jakiś czas mniejszych ilości mięsa, warzyw, czy sosu. Pamiętajmy również, że niegrzeczne jest pozostawianie nieskonsumowanej potrawy na talerzu.
  11. Zalecane jest, aby podczas konsumpcji zdecydowanie nakłuć lub pokroić dany składnik. Przesadne dźganie jedzenia jest niestosowne i może być oznaką naszej dezaprobaty co do potrawy, co również jest niewskazane. Jeśli smak nie przypadł nam przesadnie do gustu, postarajmy się nie grymasić i nie komentować tego zbytnio. Dobre maniery nakazują zjedzenie choćby odrobiny, nawet jeśli nam nie smakuje. Ponadto, w sytuacji gdy w jedzonym przez nas daniu znajdziemy jakiś nieapetyczny składnik, pamiętajmy, aby bardzo dyskretnie odsunąć go na bok talerza.
  12. Gdy najdzie nas pragnienie w trakcie jedzenie, przecieramy usta serwetką, tak aby nie pozostawić brudnych śladów na szklance, bądź filiżance.

Jeśli z jakiś przyczyn nie wiemy, jak zacząć konsumować konkretną potrawę podpatrzmy lub podpytajmy innych gości - to żadna ujma i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie, niż nieporadne próby spożycia nieznanych nam dań.

 Zestaw sztućców 68 szt. HORIZON

Na zdjęciu: sztućce HORIZON


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności