0

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu

Składniki:

  • 200 g soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 150 g jogurtu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka świeżej, poszatkowanej bazylii
  • 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry                            
  • Masło
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Cebule, czosnek i marchewki obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i cukinię na większe kawałki, a czosnek przekrawamy na pół.

Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w duże kostki.

Bierzemy brytfankę i smarujemy ją wewnątrz masłem.

Warzywa, kumin i tymianek wrzucamy do brytfanki. Całość mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Następnie, wyciągamy brytfankę, mieszamy warzywa i wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika na 25 minut.

Gotujemy soczewicę według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.

W miseczce mieszamy jogurt, sok z limonki, bazylię, kolendrę, sól oraz pieprz.

Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy z ugotowaną soczewicą.

Do każdej porcji soczewicy dodajemy sos.

Wskazówka:

Do przygotowania soczewicy z warzywami polecamy brytfannę indukcyjną Granitex.

Brytfanna indukcyjna Granitex

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności