0

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu

Składniki:

  • 200 g soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 150 g jogurtu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka świeżej, poszatkowanej bazylii
  • 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry                            
  • Masło
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Jak zrobić soczewicę z warzywami z dodatkiem kuminu?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Obraną cebulę pokrój w piórka, a czosnek przekrój na pół.

Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Obierz marchewkę (polecamy obieraczki SOLID) i razem z cukinią pokrój na większe kawałki.

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu – Obieraczka pozioma SOLID

Na zdjęciu: Obieraczka pozioma SOLID
 

Paprykę pokrój w kostkę.

Brytfannę GRANITEX posmaruj wewnątrz masłem.

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Warzywa przełóż do brytfanny. Dodaj do nich kumin i tymianek, a następnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Po tym czasie wyjmij naczynie, ponownie wymieszaj warzywa i włóż do piekarnika jeszcze na 25 minut.

W międzyczasie ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Doskonale sprawdzą się garnki z funkcją ułatwiającą odcedzanie np. AMBIENTE.

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Wyjmij warzywa z piekarnika i wymieszaj z soczewicą.

Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, sok z limonki, bazylię, kolendrę sól oraz pieprz.

Soczewica z warzywami z dodatkiem kuminu najlepiej smakuje z domowym sosem na bazie jogurtu. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności