Składniki:
- 200 g soczewicy
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- 150 g jogurtu
- 1 limonka
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej bazylii
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- Masło
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Cebule, czosnek i marchewki obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i cukinię na większe kawałki, a czosnek przekrawamy na pół.
Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w duże kostki.
Bierzemy brytfankę i smarujemy ją wewnątrz masłem.
Warzywa, kumin i tymianek wrzucamy do brytfanki. Całość mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Następnie, wyciągamy brytfankę, mieszamy warzywa i wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika na 25 minut.
Gotujemy soczewicę według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.
W miseczce mieszamy jogurt, sok z limonki, bazylię, kolendrę, sól oraz pieprz.
Wyciągamy warzywa z piekarnika i mieszamy z ugotowaną soczewicą.
Do każdej porcji soczewicy dodajemy sos.
Wskazówka:
Do przygotowania soczewicy z warzywami polecamy brytfannę indukcyjną Granitex.