0

Spaghetti Carbonara

Składniki:           

  • 400 g makaron spaghetti  
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 jajka
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Chilli
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy.

Czosnek i cebulę obieramy oraz drobno siekamy.

Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i boczek, smażymy, aż składniki będą miękkie i ładnie zarumienione.

Na tarce o drobnych oczkach trzemy parmezan.

Wrzucamy odcedzony makaron z powrotem do garnka. Ustawiamy średni płomień na kuchence.

Do garnka z makaronem dodajemy cebulkę i boczek, mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, dodajemy czosnek, sól, pieprz oraz chilli. Całość dokładnie mieszamy.

Potrawa jest gotowa, gdy jajko się zetnie i powstanie jednolita masa.

Podajemy porcje makaronu na talerz i posypujemy danie parmezanem.

Wskazówka:

Do mieszania Spaghetti Carbonara polecamy łyżkę drewnianą Natur.

Drewniana łyżka Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności