Składniki:
- 400 g makaron spaghetti
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Chilli
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy.
Czosnek i cebulę obieramy oraz drobno siekamy.
Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i boczek, smażymy, aż składniki będą miękkie i ładnie zarumienione.
Na tarce o drobnych oczkach trzemy parmezan.
Wrzucamy odcedzony makaron z powrotem do garnka. Ustawiamy średni płomień na kuchence.
Do garnka z makaronem dodajemy cebulkę i boczek, mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, dodajemy czosnek, sól, pieprz oraz chilli. Całość dokładnie mieszamy.
Potrawa jest gotowa, gdy jajko się zetnie i powstanie jednolita masa.
Podajemy porcje makaronu na talerz i posypujemy danie parmezanem.
Wskazówka:
Do mieszania Spaghetti Carbonara polecamy łyżkę drewnianą Natur.