0

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • Olej rzepakowy

Klopsiki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanej, świeżej bazylii
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz

Jak zrobić spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym?

Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.

Do miski włóż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania klopsików: mięso mielone, cebulę, czosnek, oregano, bazylię, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą składniki, najlepiej rękoma tak, aby połączyły się ze sobą.

Z powstałej masy uformuj klopsiki.

Na średniej patelni np. MONOLIT 24 cm rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażaj je do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj bazylię, passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dopraw sos solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym – Patelnia MONOLIT 24 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnie MONOLIT
 

Na dużej patelni usmaż kotleciki (podczas smażenia warto je obracać, aby zarumieniły się z każdej strony). Gdy będą już gotowe, przełóż je do sosu pomidorowego. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (polecamy łyżkę do spaghetti NATUR).

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym – Łyżka do spaghetti NATUR

Na zdjęciu: Łyżka do spaghetti NATUR
 

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, nałóż je na talerz.

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności