Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- Olej rzepakowy
Klopsiki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 jajko
- Sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka poszatkowanej, świeżej bazylii
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 g passaty pomidorowej
- Sól i pieprz
Jak zrobić spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym?
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
Do miski włóż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania klopsików: mięso mielone, cebulę, czosnek, oregano, bazylię, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą składniki, najlepiej rękoma tak, aby połączyły się ze sobą.
Z powstałej masy uformuj klopsiki.
Na średniej patelni np. MONOLIT 24 cm rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażaj je do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj bazylię, passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dopraw sos solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Patelnie MONOLIT
Na dużej patelni usmaż kotleciki (podczas smażenia warto je obracać, aby zarumieniły się z każdej strony). Gdy będą już gotowe, przełóż je do sosu pomidorowego. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (polecamy łyżkę do spaghetti NATUR).
Na zdjęciu: Łyżka do spaghetti NATUR
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, nałóż je na talerz.
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad.