Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • Olej rzepakowy

Klopsiki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanej, świeżej bazylii
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę i czosnek. Drobno kroimy.

Do miski wkładamy wszystkie produkty potrzebne do przygotowania klopsików. Mieszamy całość rękoma do momentu połączenia się wszystkich składników.

Z powstałej masy formujemy klopsiki, odkładając je na bok na talerz.

Na średniej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i smażymy przez ok.10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie, dodajemy na patelnię bazylię, passatę pomidorową i pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotleciki i smażymy (od czasu do czasu je przewracając), aż się zarumienią.

Gdy kotlety są gotowe, wrzucamy je do sosu pomidorowego. Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.

Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, nakładamy na talerz porcję makaronu i polewamy sosem pomidorowym z klopsikami.

Wskazówka:

Do przygotowania spaghetti z klopsikami polecamy patelnię Solid.

Patelnia Solid


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności