Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to pomysł na obiad we włoskim stylu. Aby przygotować ten makaron, wykorzystaj garnek z grubym dnem oraz wygodną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Odpowiednio dobrane naczynia nie tylko przyśpieszą Twoją pracę w kuchni, ale również sprawią, że ta będzie zdecydowanie wygodniejsza.
Jakie składniki są potrzebne na spaghetti z klopsikami?
- 250 g makaronu spaghetti
- Olej rzepakowy
Klopsiki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 jajko
- Sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka poszatkowanej, świeżej bazylii
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 g passaty pomidorowej
- Sól i pieprz
Jak zrobić spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym?
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Do miski włóż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania klopsików: mięso mielone, cebulę, czosnek, oregano, bazylię, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą składniki, najlepiej rękoma tak, aby połączyły się ze sobą. Z powstałej masy uformuj klopsiki.
Na średniej patelni np. MONOLIT 24 cm rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażaj je do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj bazylię, passatę pomidorową i pomidory z puszki. Dopraw sos solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni usmaż kotleciki (podczas smażenia warto je obracać, aby zarumieniły się z każdej strony). Gdy będą już gotowe, przełóż je do sosu pomidorowego. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (polecamy łyżkę do spaghetti NATUR). Gdy wszystkie składniki są już gotowe, nałóż je na talerz. Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad.
Jaki nóż wybrać do siekania warzyw?
Do siekania warzyw najlepiej sprawdzi się nóż szefa kuchni, lub jego wywodzący się z Japonii odpowiednik – nóż Santoku. To, który lepiej sprawdzi się w Twoim przypadku zależy od prywatnych preferencji, nawyków, a nawet od budowy fizycznej Twojego ciała, w związku z czym decyzję o tym, który lepiej mieć w swojej kuchni, musisz podjąć samodzielnie.
Na czym podać makaron spaghetti?
Makaron spaghetti warto podawać na eleganckiej porcelanie. Zależnie od gęstości sosu oraz ilości porcji można wykorzystać różne naczynia. Na przykład mniejsze porcje możesz nałożyć na duży, płytki talerz. Jeśli zaś sos się rozpływa, postaw na talerz głęboki. Istnieją również naczynia dedykowane specjalnie do podawania włoskich makaronów.
Czy makaron spaghetti to jedyna włoska pasta?
Zdecydowanie nie! Włosi posiadają wiele różnorodnych typów makaronów, z których każdy podaje się tradycyjnie z nieco innymi sosami. Jeśli klasyczne spaghetti Cię nudzi, sprawdź inne kształty makaronu, aby wybrać nowego ulubieńca. Pamiętaj, że zazwyczaj nie różnią się one szczególnie pod kątem składu, jednak sam kształt makaronu, jego grubość i to, jak w związku z tym przylegają do niego różne sosy, może znacznie wpłynąć na odbiór konkretnych dań.