0

Spaghetti z pesto pomidorowym z dodatkiem migdałów i anchovis

Składniki:

  • 200 g blanszowanych migdałów
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 200 g sera bursztyn/szafir
  • 1 czubata łyżka kaparów konserwowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 pomidory Pelati w puszce
  • 3 śledziki anchovis lub szprotki polskie z puszki
  • 1 duża garść makaronu spaghetti
  • pieprz do smaku
  • czarne oliwki (opcjonalnie)

Z podanych składników wyjdą ok. 2 porcje.

Jak zrobić spaghetti z pesto pomidorowym z dodatkiem migdałów i anchovis?

Przygotowując to danie, wybierzesz się na słoneczną wyspę Pantellerię. Poza owocami morza widać na niej wiele wpływów z kuchni włoskiej, dlatego jednym z popularniejszych dań jest makaron z pesto. 

Zacznij od wstawienia wody i przygotowania makaronu (polecamy garnki SMART STEEL z odczepianą rączką). Może to być spaghetti, ale nie musi – warto sięgnąć po ulubiony rodzaj pasty. Jeśli w trakcie zagrzewania wody chcesz przyśpieszyć cały proces albo zależy Ci na zaoszczędzeniu energii, użyj pokrywki SMART.

Na zdjęciu: Garnki i patelnie SMART STEEL
 

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią migdały, aby je uprażyć. W trakcie należy zamieszać je kilkukrotnie, aby proces przebiegał równomiernie.

Posól gotującą się wodę i wrzuć do niej makaron. Nie łam spaghetti, jeśli właśnie takiego makaronu używasz i nie mieści się do garnka. Wkładaj je stopniowo, czekając, aż zrobi się miękki. W czasie gotowania się makaronu można zabrać się do przygotowania pesto.

Do przygotowania tego dania polecamy akcesoria NATUR ze szpatułką do mieszania i specjalną łyżką do spaghetti.

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Do uprażonych i lekko ostudzonych migdałów dodaj łyżkę kaparów, 3 małe anchois i odrobinę oliwy ze śledzików. Ponieważ ta jest słona, dalsze przyprawienie potrawy warto pozostawić na koniec. Będąc w Polsce, warto sięgnąć po lokalne sery, takie jak bursztyn lub szafir i dodać je do pesto zamiast parmezanu. Dodaj pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii i 4 pomidorki Pelati oraz ich sos. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy, a następnie zblenduj wszystko na masę. Nie rób tego zbyt długo: nie powinna wyjść zupełnie gładka.

Odcedź ugotowany makaron, nie wylewając z garnka całej wody. Rozgrzej patelnie, wlej na nie pesto. Zaczekaj chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. Następnie dodaj makaron z odrobiną wody z garnka i wymieszaj. Dopraw potrawę do smaku wedle upodobań za pomocą pieprzu.

Przed podaniem udekoruj makaron bazylią. Smacznego!

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności