Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 steki po 150 g
- 1 ząbek czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 8 ugotowanych szparagów
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Myjemy ziemniaki, kroimy w łódeczki, wrzucamy do miski i wlewamy jedną łyżkę oleju, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki.
Wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie wyciągamy blasze, mieszamy ziemniaki i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Steki płuczemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni grillowej rozgrzewamy jedną łyżkę oleju.
Smażymy steki. Gdy mięso się zarumieni, ściągamy je z patelni i przekładamy na talerz.
Myjemy pomidorki cherry i przekrawamy na pół.
Na patelni na której smażyliśmy steki, układamy pomidorki cherry i smażymy, aż staną się miękkie.
Aby przygotować sos holenderski najpierw roztapiamy masło w rondelku.
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Ubijamy całość na puszystą pianę.
Następnie, powoli wlewamy do pianki gorące masło i ubijamy, aż sos stanie się puszysty, a jednocześnie gęsty.
Gdy sos jest już gotowy, płuczemy szparagi pod bieżącą wodą.
Odłamujemy grube i jasne końcówki szparag.
Szparagi gotujemy na parze w specjalnym naczyniu do gotowania na parze przez 5 minut.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, podajemy stek z ziemniakami oraz szparagami polanymi sosem holenderskim.
Wskazówka:
Do przygotowania powyższego dania polecamy patelnię grillową Natur.