Stek z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim

Stek z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 steki po 150 g
  • 1 ząbek  czosnku
  • 10 pomidorków cherry
  • 8 ugotowanych szparagów
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.

Myjemy ziemniaki, kroimy w łódeczki, wrzucamy do miski i wlewamy jedną łyżkę oleju, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki.

Wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie wyciągamy blasze, mieszamy ziemniaki i pieczemy przez kolejne 15 minut.

Steki płuczemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni grillowej rozgrzewamy jedną łyżkę oleju.

 Smażymy steki. Gdy mięso się zarumieni, ściągamy je z patelni i przekładamy na talerz.

Myjemy pomidorki cherry i przekrawamy na pół.

Na patelni na której smażyliśmy steki, układamy pomidorki cherry i smażymy, aż staną się miękkie.

Aby przygotować sos holenderski najpierw roztapiamy masło w rondelku.

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Ubijamy całość na puszystą pianę.

Następnie, powoli wlewamy do pianki gorące masło i ubijamy, aż sos stanie się puszysty, a jednocześnie gęsty.

Gdy sos jest już gotowy, płuczemy szparagi pod bieżącą wodą.

Odłamujemy grube i jasne końcówki szparag.

Szparagi gotujemy na parze w specjalnym naczyniu do gotowania na parze przez 5 minut.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, podajemy stek z ziemniakami oraz szparagami polanymi sosem holenderskim.

Wskazówka:

Do przygotowania powyższego dania polecamy patelnię grillową Natur.

Patelnia grillowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności