Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 steki po 150 g
- 1 ząbek czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 8 szparagów
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Jak przygotować steka z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim?
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Umyj ziemniaki, pokrój je w łódeczki i umieść w misce. Dodaj do nich łyżkę oleju, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub na silikonowej formie SMART. Następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. W połowie czasu wyjmij naczynie i przemieszaj ziemniaki, aby były równomiernie przypieczone.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Steki dobrze opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Natrzyj je czosnkiem, solą i pieprzem (do wyciśnięcia czosnku polecamy praskę SOLID).
Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID
Na patelni grillowej z powłoką ceramiczną np. NATUR 28 cm rozgrzej jedną łyżkę oleju i ułóż na niej steki. Smaż do momentu, aż się zarumienią i przełóż je na talerz. Następnie podsmaż na niej przekrojone na pół pomidorki cherry.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
Przygotuj sos holenderski. Rozpuść masło w rondelku. Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Ubij całość na puszystą pianę.
Następnie powoli wlewaj do niej roztopione masło, cały czas ubijając. Sos powinien być gęsty i puszysty.
Gdy będzie już gotowy, opłucz szparagi pod bieżącą wodą i odetnij twarde, białe końcówki.
Szparagi gotuj na parze w specjalnym naczyniu np. wchodzącym w skład zestawu garnków SIMPLE przez ok. 5 minut.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możesz je przełożyć na talerze. Stek z pomidorkami cherry oraz szparagami w sosie holenderskim to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Smacznego!