Składniki:
- 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 jajka
- ½ łyżki oliwy
- Bagietka do podania
- Sól i pieprz
Jak zrobić szakszukę?
Na małej patelni MONOLIT o średnicy 20 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż czosnek i dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw je solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez 6 minut.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 20 cm z powłoką ceramiczną
Do mieszania na patelniach z powłokami polecamy akcesoria kuchenne NATUR, które dzięki zastosowaniu wysokiej jakości silikonu, nie uszkodzą naczynia.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Na podsmażone pomidory wbij jajka.
Przykryj patelnię i smaż przez kolejne 4 minuty, aż białka się zetną.
Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.