Składniki:
- 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiamy masło.
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Ubijamy całość na puszystą pianę.
Następnie, powoli wlewamy do pianki gorące masło i ubijamy, aż sos stanie się puszysty, a jednocześnie gęsty.
Gdy sos jest już gotowy, płuczemy szparagi pod bieżącą wodą.
Odłamujemy grube i jasne końcówki szparag.
Szparagi gotujemy na parze w specjalnym naczyniu do gotowania na parze przez 5 minut.
Gotowe szparagi polewamy sosem holenderskim, możemy podawać je całe lub przekrojone na pół.
Wskazówka:
Do ugotowania szparag na parze polecamy naczynie do gotowania na parze dostępne w zestawie Simple.