Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W rondelku roztapiamy masło.

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Ubijamy całość na puszystą pianę.

Następnie, powoli wlewamy do pianki gorące masło i ubijamy, aż sos stanie się puszysty, a jednocześnie gęsty.

Gdy sos jest już gotowy, płuczemy szparagi pod bieżącą wodą.

Odłamujemy grube i jasne końcówki szparag.

Szparagi gotujemy na parze w specjalnym naczyniu do gotowania na parze przez 5 minut.

Gotowe szparagi polewamy sosem holenderskim, możemy podawać je całe lub przekrojone na pół.

Wskazówka:

Do ugotowania szparag na parze polecamy naczynie do gotowania na parze dostępne w zestawie Prestige.

Zestaw garnków Prestige


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności