0

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Jak przygotować szparagi z sosem holenderskim?

Rozpuść 100 g masła w rondelku np. Gerlach SIMPLE.

Szparagi z sosem holenderskim – Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L

Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
 

Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz. Za pomocą miksera ubij składniki na puszystą pianę.

Do piany, wlewaj powoli gorące masło, cały czas ubijając. Gotowy sos holenderski powinien być gęsty i jednocześnie puszysty. 

Przygotuj szparagi – opłucz je i odetnij grube, białe końcówki. Następnie gotuj je przez 5 minut na parze np. w specjalnym naczyniu wchodzącym w skład zestawu garnków Gerlach SIMPLE.

Szparagi z sosem holenderskim – Zestaw garnków 15 el. SIMPLE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
 

Szparagi możesz podawać w całości lub przekrojone na pół polane sosem holenderskim.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności