Składniki:
- 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Jak przygotować szparagi z sosem holenderskim?
Rozpuść 100 g masła w rondelku np. Gerlach SIMPLE.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz. Za pomocą miksera ubij składniki na puszystą pianę.
Do piany, wlewaj powoli gorące masło, cały czas ubijając. Gotowy sos holenderski powinien być gęsty i jednocześnie puszysty.
Przygotuj szparagi – opłucz je i odetnij grube, białe końcówki. Następnie gotuj je przez 5 minut na parze np. w specjalnym naczyniu wchodzącym w skład zestawu garnków Gerlach SIMPLE.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
Szparagi możesz podawać w całości lub przekrojone na pół polane sosem holenderskim.