0

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • 3/4 szklanki miąższu bułki
  • 0,75 l bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżeczka miodu
  • Olej rzepakowy
  • Pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
     

Jak przygotować szwedzkie klopsiki?

Obierz cebule i pokrój w kostkę (polecamy noże kuchenne Gerlach SMART Black). Następnie podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli.

Szwedzkie klopsiki – Zestaw noży w bloku SMART BLACK

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK

Wymieszaj miąższ bułki z 250 ml bulionu oraz cebulą. Następnie dodaj do nich mięso mielone (wołowe i wieprzowe), jajka, miód oraz przyprawy.

Całość wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa.

Z gotowej masy uformuj klopsiki. Możesz wykorzystać do tego łyżkę stołową, aby odmierzać porcje.

Rozgrzej masło na patelni np. Gerlach Monolit i smaż klopsiki z każdej strony na średnim ogniu, do momentu aż się zarumienią. Jeśli dokładasz kolejną porcję, warto dodać więcej masła.

Szwedzkie klopsiki – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

W garnku wymieszaj mąkę z 3 łyżkami wody, śmietanką oraz pozostałą częścią bulionu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie przełóż do garnka gotowe mięsne kulki.

Gotuj szwedzkie klopsiki jeszcze przez ok. 8 minut.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności