Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny
- 350 g mielonej wieprzowiny
- 3/4 szklanki miąższu bułki
- 0,75 l bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 2 cebule
- 2 1/2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżeczka miodu
- Olej rzepakowy
- Pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować szwedzkie klopsiki?
Obierz cebule i pokrój w kostkę (polecamy noże kuchenne Gerlach SMART Black). Następnie podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Wymieszaj miąższ bułki z 250 ml bulionu oraz cebulą. Następnie dodaj do nich mięso mielone (wołowe i wieprzowe), jajka, miód oraz przyprawy.
Całość wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
Z gotowej masy uformuj klopsiki. Możesz wykorzystać do tego łyżkę stołową, aby odmierzać porcje.
Rozgrzej masło na patelni np. Gerlach Monolit i smaż klopsiki z każdej strony na średnim ogniu, do momentu aż się zarumienią. Jeśli dokładasz kolejną porcję, warto dodać więcej masła.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
W garnku wymieszaj mąkę z 3 łyżkami wody, śmietanką oraz pozostałą częścią bulionu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie przełóż do garnka gotowe mięsne kulki.
Gotuj szwedzkie klopsiki jeszcze przez ok. 8 minut.