Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny
- 350 g mielonej wieprzowiny
- 3/4 szklanki miąższu bułki
- 0,75l bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 2 cebule
- 2 1/2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżeczka miodu
- Olej rzepakowy
- Pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy w kostkę cebule.
W misce mieszamy miąższ bułki z 0,25l bulionu i przesmażoną cebulą.
Następnie dodajemy mielone mięso wołowe i wieprzowe, jajka, miód i przyprawy.
Całość mieszamy dłońmi, aż uformujemy jednolitą masę.
Gdy masa jest już gotowa, nabieramy porcję łyżką stołową i formujemy klopsiki.
Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Gdy dodajemy kolejną porcję klopsików do smażeniu, roztapiamy również kolejną porcję masła.
Następnie, w garnku mieszamy mąkę z 3 łyżkami wody, śmietanką oraz 0,5 l bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia.
Wrzucamy klopsiki i gotujemy je przez około 8 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania szwedzkich klopsików polecamy płaski garnek Simple.