Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • 3/4 szklanki miąższu bułki
  • 0,75l bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżeczka miodu
  • Olej rzepakowy
  • Pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy w kostkę cebule.

W misce mieszamy miąższ bułki z 0,25l bulionu i przesmażoną cebulą.

Następnie dodajemy mielone mięso wołowe i wieprzowe, jajka, miód i przyprawy.

Całość mieszamy dłońmi, aż uformujemy jednolitą masę.

Gdy masa jest już gotowa, nabieramy porcję łyżką stołową i formujemy klopsiki.

Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Gdy dodajemy kolejną porcję klopsików do smażeniu, roztapiamy również kolejną porcję masła.

Następnie, w garnku mieszamy mąkę z 3 łyżkami wody, śmietanką oraz 0,5 l bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia.

Wrzucamy klopsiki i gotujemy je przez około 8 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania szwedzkich klopsików polecamy płaski garnek Simple.

Płaski garnek Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności