Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g kaszy bulgur
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kaszę bulgur z warzywami i szpinakiem?
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Opłucz szpinak i odsącz nadmiar wody.
Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę (polecamy zestaw noży w bloku LOFT).
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Obierz pomidory i również pokrój je na mniejsze części.
Opłucz por i poszatkuj.
Cebulę oraz czosnek obierz. Następnie poszatkuj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni np. Gerlach Granitex rozgrzej olej. Dodaj cebulę, por i czosnek. Podsmażaj je do momentu, aż się zarumienią, a następnie dodaj do nich pozostałe warzywa. Dolej odrobinę wody i duś całość, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Po tym czasie wlej na patelnię przecier pomidorowy, dodaj kaszę, dopraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
Kaszę bulgur z warzywami i szpinakiem gotuj jeszcze przez 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Sałatka z warzywami i kaszą kuskus
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
- 200 g kukurydzy
- 400 g czarnej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 piklowana papryczka jalapeno
- 3 cebule dymki
- 2 limonki
- 3 łyżki poszatkowanej, świeżej kolendry
- 1 łyżka kuminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z warzywami i kaszą kuskus?
Przygotuj kaszę kuskus zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedź.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj.
Przygotuj sos. Do miseczki wyciśnij sok z limonki, dodaj oliwę oraz kumin i wymieszaj.
W większej misce umieść fasolę, kukurydzę, paprykę, cebule oraz gotowy sos. Na koniec dodaj kaszę kuskus, świeżą kolendrę (do posiekania doskonale sprawdzi się tasak do ziół Gerlach Natur), przyprawy, a następnie całość wymieszaj.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Sałatkę z warzywami i kaszą kuskus najlepiej podawać na ciepło.
Szybkie dania z kaszy do pracy polecamy przechowywać w szklanych pojemnikach Gerlach SMART, które są idealne do zabierania na wynos.
Na zdjęciu: Zestaw pojemników 3 el. SMART
Kaszotto z warzywami korzennymi
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- 1 puszka groszku w zalewie
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki kuminu
- Szczypta chilli
- Olej rzepakowy
- 200 g kaszy bulgur
- Sól i pieprz
Jak zrobić kaszotto z warzywami korzennymi krok po kroku?
Obierz marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie potrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Umyj por pod bieżącą wodą i drobno go pokrój.
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta.
Na dużej patelni np. Gerlach Monolit rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz por, do momentu aż zmiękną.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj do nich potarte warzywa i odsączony groszek. Dopraw wszystko do smaku i smaż jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowaną kaszę bulgur, sos sojowy i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Kaszotto z warzywami korzennymi gotowe! Smacznego!