0

Szybkie dania z kaszy do pracy

Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę bulgur gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy.

Paprykę płuczemy i kroimy w kostkę.

Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.

Por płuczemy pod zimną wodą i szatkujemy.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, pora i czosnek.

Gdy cebula, por i czosnek się zarumienią dodajemy resztę warzyw, dolewamy trochę wody i dusimy całość, aż do uzyskania miękkości.

Następnie, do warzyw dodajemy przecier pomidorowy oraz kaszę, całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Danie gotujemy przez kolejne 8 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Wskazówka:

Do wygodnego przygotowania powyższego dania polecamy patelnię głęboką Contrast Procoat.

Sałatka z warzywami i kaszą kuskus

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 g kukurydzy
  • 400 g czarnej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 piklowana papryczka jalapeno
  • 3 cebule dymki
  • 2 limonki
  • 3 łyżki poszatkowanej, świeżej kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę kuskus według instrukcji na opakowaniu.

Fasolę z puszki oraz kukurydzę odcedzamy.

Papryki kroimy w kosteczkę. Cebulę szatkujemy.

Przygotowujemy sos. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dodajemy oliwę i kumin. Mieszamy.

Do większej miski dodajemy fasolę, kukurydzę, pokrojone papryki, cebule i wlewamy przygotowany sos. Na koniec dodajemy kaszę kuskus, świeżą kolendrę , przyprawy i mieszamy całość.

Sałatkę najlepiej podawać ciepłą.

Wskazówka:

Do przygotowania sałatki polecamy zestaw noży kuchennych Modern.

Kaszotto z warzywami korzennymi

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 puszka groszku w zalewie
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • Szczypta chilli
  • Olej rzepakowy
  • 200 g kaszy bulgur
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Czosnek, cebulę obieramy i drobno kroimy.

Pora myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cieniutkie prążki, a następnie jeszcze na pół.

Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.

Smażymy cebulę, czosnek raz pora, aż zmiękną.

Następnie dodajemy potarte warzywa korzenne, odsączony groszek, przyprawy i smażymy przez 10 minut.

Dodajemy ugotowaną kaszę, wlewamy sos sojowy i ciepłą wodę. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wskazówka:

Do przygotowania kaszotto z warzywami korzennymi polecamy patelnię Granitex.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności