0

Tosty krewetkowo – sezamowe

Składniki:

  • 230 g krewetek
  • 3 cebule dymki
  • Olej rzepakowy
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 białko
  • 5 tostów pszennych
  • Szczypiorek
  • Szczypta chilli
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Myjemy i drobno siekamy szczypiorek. Cebulę dymkę obieramy i również drobno siekamy.

Krewetki gotujemy w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie je obieramy.

Miksujemy na gładką masę krewetki wraz z cebula dymką.

Białko ubijamy.

W misce mieszamy masę krewetkową z solą, chilli, sosem sojowym, mąką kukurydzianą i ubitym białkiem.

Tosty kroimy w trójkąciki.

Na tosty nakładamy pastę krewetkową, smarujemy i posypujemy sezamem.

W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Układamy ostrożnie tosty na gorącym oleju pastą krewetkową do dołu i smażymy przez 3,5 minuty.

Tosty wyciągamy z woka za pomocą cedzaka i układamy na papierowych ręcznikach, aby je osuszyć.

Posypujemy tosty świeżym szczypiorkiem.

Tosty podajemy zaraz po ich usmażeniu, gdy jeszcze są gorące.

Wskazówka:

Do usmażenia tostów krewetkowo-sezamowych polecamy wok Gerlach.

Wok Gerlach

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności