Składniki:
- 230 g krewetek
- 3 cebule dymki
- Olej rzepakowy
- 5 łyżek sezamu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 białko
- 5 tostów pszennych
- Szczypiorek
- Szczypta chilli
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Myjemy i drobno siekamy szczypiorek. Cebulę dymkę obieramy i również drobno siekamy.
Krewetki gotujemy w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie je obieramy.
Miksujemy na gładką masę krewetki wraz z cebula dymką.
Białko ubijamy.
W misce mieszamy masę krewetkową z solą, chilli, sosem sojowym, mąką kukurydzianą i ubitym białkiem.
Tosty kroimy w trójkąciki.
Na tosty nakładamy pastę krewetkową, smarujemy i posypujemy sezamem.
W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Układamy ostrożnie tosty na gorącym oleju pastą krewetkową do dołu i smażymy przez 3,5 minuty.
Tosty wyciągamy z woka za pomocą cedzaka i układamy na papierowych ręcznikach, aby je osuszyć.
Posypujemy tosty świeżym szczypiorkiem.
Tosty podajemy zaraz po ich usmażeniu, gdy jeszcze są gorące.
Wskazówka:
Do usmażenia tostów krewetkowo-sezamowych polecamy wok Gerlach.