Składniki:
- 230 g krewetek
- 3 cebule dymki
- Olej rzepakowy
- 5 łyżek sezamu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 białko
- 5 tostów pszennych
- Szczypiorek
- Szczypta chilli
- Szczypta soli
Jak zrobić tosty krewetkowo – sezamowe?
Szczypiorek oraz obraną cebulę dymkę drobno posiekaj.
Krewetki ugotuj w lekko posolonej wodzie tak, aby były miękkie. Gdy będą gotowe, obierz je i zmiksuj razem z cebulką na gładką masę.
Wymieszaj w misce masę krewetkową razem z solą, chilli, sosem sojowym, mąką kukurydzianą i ubitym białkiem. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Kromki pieczywa tostowego pokrój w trójkąty, posmaruj je pastą krewetkową i posyp sezamem.
W woku MONOLIT rozgrzej olej rzepakowy. Ostrożnie ułóż tosty na rozgrzanym oleju pastą krewetkową do dołu i smaż przez 3,5 minuty.
Na zdjęciu: Patelnia Wok MONOLIT 30 cm
Gotowe tosty krewetkowo–sezamowe wyjmij z woka za pomocą cedzaka i ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tosty najlepiej podawać na ciepło od razu po usmażeniu. Na koniec warto posypać je świeżym szczypiorkiem.