Wędzona szynka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami

Wędzona szynka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 2 kawałki wędzonej szynki po 150 g
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy z dwóch stron musztardą.

Ziemniaki płuczemy i kroimy w kostkę.

Przekładamy do miski, dodajemy pół łyżki oleju, sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy.

Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Ziemniaki pieczemy przez 15 minut, następnie otwieramy piekarnik, mieszamy ziemniaki oraz wkładamy plastry wędzonej szynki. Całość pieczemy przez 15 minut.

Do garnka  z gotującą się wodą wkładamy fasolkę szparagową. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy warzywa przez ok. 10 minut.

Wędzoną szynkę podajemy na talerzu z pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.

Wskazówka:

Do doprawienia wędzonej szynki z ziemniakami oraz fasolką szparagową polecamy zestaw solniczki oraz młynka do pieprzu Natur.

Solniczka i młynek do pieprzu Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności