Składniki:
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- 2 kawałki wędzonej szynki po 150 g
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka tymianku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wędzoną szynkę z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami?
Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj z obu stron musztardą.
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę (polecamy noże w bloku LOFT). Przełóż je do miski i dodaj do nich pół łyżki oleju, sól, pieprz i tymianek. Całość dobrze wymieszaj (ziemniaki powinny być równomiernie pokryte olejem i przyprawami).
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy SMART i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Po upływie 15 minut otwórz piekarnik, wymieszaj ziemniaki i wyłóż dodatkowo plastry wędzonej szynki. Zapiekaj całość przez kolejne 15 minut.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej fasolkę szparagową. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj warzywa przez 10 minut.
Danie gotowe do podania! Wędzona szynka najlepiej smakuje z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami.