Składniki:
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- 2 kawałki wędzonej szynki po 150 g
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka tymianku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy z dwóch stron musztardą.
Ziemniaki płuczemy i kroimy w kostkę.
Przekładamy do miski, dodajemy pół łyżki oleju, sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy.
Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Ziemniaki pieczemy przez 15 minut, następnie otwieramy piekarnik, mieszamy ziemniaki oraz wkładamy plastry wędzonej szynki. Całość pieczemy przez 15 minut.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy fasolkę szparagową. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotujemy warzywa przez ok. 10 minut.
Wędzoną szynkę podajemy na talerzu z pieczonymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.
Wskazówka:
Do doprawienia wędzonej szynki z ziemniakami oraz fasolką szparagową polecamy zestaw solniczki oraz młynka do pieprzu Natur.