0

Wędzona szynka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 2 kawałki wędzonej szynki po 150 g
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz do smaku

 

Jak przygotować wędzoną szynkę z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami?

Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj z obu stron musztardą.

Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę (polecamy noże w bloku LOFT). Przełóż je do miski i dodaj do nich pół łyżki oleju, sól, pieprz i tymianek. Całość dobrze wymieszaj (ziemniaki powinny być równomiernie pokryte olejem i przyprawami).

Wędzona szynka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy SMART i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Wędzona szynka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Po upływie 15 minut otwórz piekarnik, wymieszaj ziemniaki i wyłóż dodatkowo plastry wędzonej szynki. Zapiekaj całość przez kolejne 15 minut.

Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej fasolkę szparagową. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj warzywa przez 10 minut.

Danie gotowe do podania! Wędzona szynka najlepiej smakuje z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności