Wędzona szynka z fasolą szparagową i pieczonymi ziemniaczkami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Wykorzystaj sezonowe warzywa i stwórz coś naprawdę pysznego. Do przygotowania przepisu przyda Ci się komplet noży w bloku.
Co jest potrzebne na wędzoną szynkę z fasolą szparagową i pieczonymi ziemniaczkami?
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki słodkiej musztardy
- 2 kawałki wędzonej szynki po 150 g
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka tymianku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wędzoną szynkę z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami?
Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę (polecamy noże w bloku LOFT). Przełóż je do miski i dodaj do nich pół łyżki oleju, sól, pieprz i tymianek. Całość dobrze wymieszaj (ziemniaki powinny być równomiernie pokryte olejem i przyprawami).
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy SMART i umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upływie 15 minut otwórz piekarnik, wymieszaj ziemniaki i wyłóż dodatkowo plastry wędzonej szynki. Zapiekaj całość przez kolejne 15 minut.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej fasolkę szparagową. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj warzywa przez 10 minut. Danie gotowe do podania! Wędzona szynka najlepiej smakuje z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami.
Czy zamiast wędzonej szynki można wykorzystać inne mięso?
Jak najbardziej tak, jednak wówczas przed włożeniem go do piekarnika, podsmaż go na patelni. Dzięki temu unikniesz ryzyka, że po zakończeniu pieczenia będzie ono dalej surowe.
Jak zadbać o to, by nóż zawsze dobrze kroił mięso?
Aby Twój nóż zawsze sprawnie kroił mięso, zaopatrz się w ostrzałkę. Przed rozpoczęciem pracy, zwłaszcza jeśli chcesz stworzyć bardziej skomplikowane danie, wykorzystaj ją. Naostrz nóż zgodnie z instrukcją i ciesz się idealnie tnącym narzędziem.
Jaką fasolkę szparagową wykorzystać?
Wykorzystaj swoją ulubioną fasolkę szparagową. Może być żółta lub zielona. Najlepiej będzie smakować świeża i młoda, jednak poza sezonem bez obaw możesz użyć również mrożonej.