Wieprzowina w curry ze świeżymi ziołami

Wieprzowina w curry ze świeżymi ziołami

Składniki:

  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo potartego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego  kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 suszona papryczka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Myjemy mięso, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w duże kosteczki.

Obieramy cebulę i siekamy ją. Drobno siekamy suszoną papryczkę chilli. Szatkujemy natkę pietruszki.

Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni i smażymy mięso, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, imbir i chilli.

Całość smażymy przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy kolendrę, kurkumę, kmin rzymski i czosnek.

Wlewamy jedną szklankę wody i sos sojowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Jeśli to potrzebne, dodajemy odrobinę wody co jakiś czas.

Kawałki mięsa posypujemy  poszatkowaną pietruszką i podajemy z ryżem Basmati.

Wskazówka:

Do mieszania potraw podczas smażenia na patelni polecamy łyżkę drewnianą  z linii NATUR.

Drewniana łyżka NATUR


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności