Składniki:
- 500 g chudej wieprzowiny
- 2 małe cebule
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo potartego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 suszona papryczka
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Myjemy mięso, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w duże kosteczki.
Obieramy cebulę i siekamy ją. Drobno siekamy suszoną papryczkę chilli. Szatkujemy natkę pietruszki.
Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni i smażymy mięso, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, imbir i chilli.
Całość smażymy przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy kolendrę, kurkumę, kmin rzymski i czosnek.
Wlewamy jedną szklankę wody i sos sojowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Jeśli to potrzebne, dodajemy odrobinę wody co jakiś czas.
Kawałki mięsa posypujemy poszatkowaną pietruszką i podajemy z ryżem Basmati.
Wskazówka:
Do mieszania potraw podczas smażenia na patelni polecamy łyżkę drewnianą z linii NATUR.