Składniki:
- 800 g steka wołowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 15 małych, młodych ziemniaków
- 3 marchewki
- 500 g cebuli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
Na zdjęciu: Zestaw 3x patelni 20/24/28 cm GRANITEX
Jak przygotować wolno duszoną wołowinę z ziemniakami i rozmarynem?
Umyj mięso i pokrój go w kostkę.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Umyj marchewkę, obierz ją, a następnie pokrój w plastry. Tak przygotowane warzywa umieść na patelni i podsmaż, aż staną się miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia FIRST 28 cm z powłoką ceramiczną
Dodaj słodką paprykę, rozmaryn, mąkę oraz bulion wołowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj passatę pomidorową i wymieszaj wszystkie składniki.
Potrawę duś pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.