Składniki:
- 700 g filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli
- 150 ml bulionu rybnego
- 3 jajka
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Jak zrobić zapiekankę z dorszem, chilli i cytryną?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Umyj cytrynę, obierz ją ze skórki i pokrój na plastry. Obierz czosnek i pokrój go na małe kawałki (najlepiej cienkie plasterki).
Na zdjęciu: Ambiente Magnetic Kpl. 5 szt. noży kuchennych z deską magnetyczną
Filety z dorsza umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z plastrami cytryny oraz czosnkiem. Rybę delikatnie skrop oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Papryczkę chili pokrój w krążki.
Do niewielkiego garnka wlej bulion rybny, wbij jajka, dodaj papryczkę, a następnie zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec możesz jeszcze doprawić całość odrobiną soli i pieprzu.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego z rybą.
Danie zapiekaj przez 40 minut. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż na talerze.