Zapiekanka z dorszem, chilli i cytryną

Zapiekanka z dorszem, chilli i cytryną

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli
  • 150 ml bulionu rybnego
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Myjemy cytrynę, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Czosnek obieramy i również kroimy na cienkie plasterki.

Filet z dorsza kroimy na kawałki i kładziemy w naczyniu żaroodpornym wraz z plastrami cytryny i z czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Papryczkę chilli kroimy w krążki.

Do małego garnka wlewamy bulion rybny, wbijamy 3 jajka, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i miksujemy całość. Doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy rybę w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy przez 40 minut.

Gdy danie jest gotowe, wyciągamy je z piekarnika, troszkę studzimy i przekładamy porcję na talerz.

Wskazówka:

Do zmiksowania bulionu z chilli i jajkami polecamy garnek Simple 2,5l.

Garnek SIMPLE 2,5 l


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności