Składniki:
- 3 duże bataty
- Trzy łyżki oleju słonecznikowego
- Dwie łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Jak przygotować złociste bataty z piekarnika?
Bataty dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój je na grubsze plastry.
Przełóż je do miski, dodaj do nich 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki rozmarynu, a także sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej plastry batatów jeden obok drugiego (zachowaj między nimi niewielkie odstępy, aby nie stykały się ze sobą).
Piecz je przez 25 minut.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. FLAMES połysk
Złociste bataty z piekarnika możesz jeść solo lub podawać jako dodatek do dań wytrawnych (np. w towarzystwie potraw mięsnych) i tych na słodko.