Ilość porcji: około 30 ajerkuchów, w zależności od wielkości plastrów jabłek.
Składniki:
- 400 ml ciepłego mleka
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 średniej wielkości kwaskowate jabłka
- masło klarowane lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami w wersji śląskiej?
Z połowy szklanki mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru oraz 40 g świeżych drożdży przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj naczynie ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do zaczynu dodaj jajka, 1 łyżkę cukru, cukier waniliowy, cynamon i wymieszaj trzepaczką (np. z kolekcji Natur). Następnie naprzemiennie dodawaj przesianą mąkę ze szczyptą soli i mleko, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykryj naczynie ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
Na zdjęciu: Trzepaczka NATUR, Pojemnik Ambiente
Po tym czasie, do wyrośniętego ciasta dodaj plastry jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych), tak aby każdy plaster był dokładnie obtoczony w cieście.
Na patelni nalesnikowej rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Używając łyżki, nakładaj porcję ciasta z plastrem jabłka na patelnię i na umiarkowanej mocy palnika smaż z każdej strony na złocisty kolor. Usmażone odkładaj na papier kuchenny.
Ajerkuchy są mało słodkie, dlatego przed padaniem oprószyć sporą ilością cukru pudru. Do tak przygotowanych placuszków, można podać również konfiturę domowej roboty lub miód.
Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.