Garnek żeliwny 5 l NATUR IRON bordowy
Serca cielęce duszone w winie to propozycja Adama Borowicza na proste, klasyczne i zdrowe danie, które zachwyci Cię smakiem. Podasz je zarówno na obiad, jak i wykwitną kolacje. Po długim duszeniu serca stają się idealnie miękkie. Do tego dania przyda Ci się głęboka patelnia.
Co jest potrzebne na serca cielęce duszone w winie?
- 800 g serc cielęcych (oczyszczonych)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina (lub półwytrawnego)
- 200 ml bulionu wołowego lub wody
- 2 łyżki masła lub oleju
- Zioła: 2 gałązki tymianku, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, opcjonalnie rozmaryn
- Sól, pieprz
- 4–6 łyżek kwaśnej śmietany (12–18%) do podania
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Jak zrobić serca cielęce duszone w winie?
Serca dokładnie umyj. Oczyść je z błon i żył, a następnie pokrój w grubą kostkę lub w plastry. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż serca tak, aby się zarumieniły. Zajmie to ok. 5-7 minut. Wyjmij je.
Cebule pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Zeszklij je na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się serca. Dodaj serca i zioła, a następnie zalej winem i bulionem. Duś danie pod przykryciem na niewielkiej mocy kuchenki przez ok. 1,5-2 godziny, aż serca będą miękkie. W razie potrzeby dolewaj bulion lub wodę. Na ostatnie 5 minut odkryj pokrywkę, zwiększ moc kuchenki i zredukuj sos o 30%, tak aby naturalnie zgęstniał.
Danie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, z kleksem zimnej kwaśnej śmietany i świeżym pieczywem. Smacznego!
Czym serca cielęce różnią się od wołowych, wieprzowych czy drobiowych?
Serca cielęce są delikatniejsze od wołowych i wymagają krótszego duszenia, aby stały się idealnie miękkie. Mają niewiele tłuszczu i „twardych” błon. Ich smak jest lekko słodkawy, kiedy to serca wołowe mogą mieć metaliczny posmak. W porównaniu z sercami wieprzowymi są delikatniejsze i chudsze, mają też mniej żyłek. Serca drobiowe są zaś bardzo drobne i mają subtelniejszy smak, podobny do wątróbki – te najlepiej nadają się do szybkiej obróbki cieplnej.
Jakie właściwości zdrowotne mają serca cielęce?
Serca cielęce są bogatsze w składniki odżywcze niż typowe mięsa. W 100 g znajdziesz ok. 18 g białka i kwasy egzogenne, a zawarte w nim elementy są łatwo przyswajalne. Dostarczają dużych ilości żelaza, są bardzo bogate w witaminy z grupy B. Wyróżniają się też bardzo wysoką zawartością koenzymu Q10, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Serca cielęce nie są też tłuste.
W 100 g znajduje się ok. 100-120 kcal.
Czy serca cielęce można przygotować szybciej?
Jeśli nie masz czasu i chcesz przygotować duszone serca cielęce szybciej możesz użyć szybkowaru. Pod podwyższonym ciśnieniem będą one gotowe po ok. 20-30 minutach. Pamiętaj jednak, aby używać nieco mniejszej ilości płynów, ponieważ w zamkniętym szybkowarze te nie odparowują. Sos możesz zagęścić pod koniec już po otwarciu przykrywki.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
.jpg)
.jpg)